Politika & Kriminal

Inicijativa Spasi me odbila sudjelovati na panelu s Buljan Flander: 'Previše je uznemirujućih optužbi'

Brine ih sve veći broj 'svjedočanstava o uznemiravajućim iskustvima žrtava obiteljskog nasilja tijekom obrada njihovih slučajeva u Poliklinici'

FOTO: Screenshot/HRT

Inicijativa Spasi me oglasila se danas na Facebooku povodom nadolazeće konferencije, koju organizira Ministarstvo socijalne politike, a na kojoj, kažu, odbijaju sudjelovati jer će na istoj biti ravnateljica Poliklinike za zaštitu djece i mladih Grada Zagreba.

Poručuju kako ih brine sve veći broj “svjedočanstava o uznemiravajućim iskustvima žrtava obiteljskog nasilja tijekom obrada njihovih slučajeva u Poliklinici”, a koju vodi Gordana Buljan Flander. Upravo bi Flander trebala sudjelovati na panelu, na konferenciji koja se održava sutra, pod nazivom ‘Integrirani pristup zaštiti od nasilja nad ženama i nasilja u obitelji’. Zbog toga, napominju, Inicijativa neće sudjelovati na panelu.

Ističu kako takva svjedočanstava postoje od početka rada inicijative, pritom naglasivši: “Ovaj val, potaknut objavama serije tekstova novinarke Jelene Jindre na portalu H-Alter, a posebice medijski izuzetno praćenog slučaja Severine Vučković, ne može i ne smije ostati nezamijećen.”

‘Glasovi žrtava ne smiju biti zanemareni’

Naglasili su kako sudjelovanje Buljan Flander na konferenciji Ministarstva smatraju duboko konfliktnim. “Ovom prilikom inicijativa moli nadležne u ministarstvu, kao i novu gradsku vlast pod čijim ingerencijama je i poliklinika, da razmotre slučaj i otvore razgovor na tu temu, putem mehanizama koje posjeduju”, poručili su na Facebooku.

“Glasovi žrtava obiteljskog nasilja ne smiju biti zanemareni. Svjedočanstva žrtava o institucionalnom nasilju u instituciji tako ključnoj za rad s djecom i ženama žrtvama obiteljskog i seksualnog nasilja duboko uznemiruje ne samo inicijativu Spasi me, već i širu javnost”, poručili su, naglasivši kako neće sudjelovati na panelu s Buljan Flander kao znak podrške žrtvama čijim svjedočanstvima vjeruju.

Inače, nakon Severininog intervjua za h-alter, u kojem je optužila Centar za socijalnu skrb u Maksimiru da mišljenja donosi na temelju predrasuda o njoj i neprovjerenih tvrdnji ravnateljice škole njezinog sina, Ministarstvo rada, mirovinskog sustava, obitelji i socijalne politike pokrenulo je upravni nadzor nad tim centrom.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu