Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Inspekcija otkrila niz prekršaja na Svetom Duhu u slučaju Mirele Čavajde. Najavili optužni prijedlog

Bolnici prijeti kazna od 5 do 50 tisuća kuna

Zdravstvena inspekcija utvrdila je da Zagrebačka bolnica Sveti Duh u slučaju Mirele Čavajde nije poštivala Zakon o pravima pacijenata zbog čega bi ta ustanova i njena ravnateljica mogla završiti na optuženičkoj klupi, piše Jutarnji list koji nadalje navodi kako im time prijeti kazna od pet do 50 tisuća kuna.

Naime, u KB Sveti Duh, navodi portal, stigla je obavijest inspekcije da se “protiv počinitelja prekršaja namjerava podnijeti optužni prijedlog zbog počinjenja prekršaja Zakona o zaštiti prava pacijenata”.

Za kršenje zakona i do 50.000 kuna kazne

U tom dokumentu nadalje se pojašnjava da je zdravstveno-inspekcijskim nadzorom provedenim 9. i 10. svibnja utvrđeno da je prvostupanjska komisija bolnice (3. svibnja) na zahtjev pacijentice za prekid trudnoće donijela odluku, ali joj ona nije dostavljena. Ista komisija 5. svibnja donijela je odluku o kojoj pacijentica nije u cijelosti obaviještena, odnosno da se ima pravo obratiti drugostupanjskoj komisiji KBC-a Zagreb.

Prema inspektorima, to je suprotno Zakonu o pravima pacijenta kojim je propisano da “pacijenti imaju pravo na potpunu obaviještenost o tijeku postupanja prilikom pružanja zdravstvene zaštite”. Za sve te prekršaje Zakon predviđa kaznu od 10.000 do 50.000 kuna kada je riječ o ustanovi. Ravnateljica Ana-Marija Šimundić, kao odgovorna osoba mogla bi biti kažnjena s 5000 do 10.000 tisuća kuna.

I dalje bez izbora predstojnika klinike

Kad je riječ o izboru novog predstojnika ginekološke klinike, Upravno vijeće je odbacilo pritužbe kandidata Dubravka Habeka i Ingrid Marton, te ostaje pri tome da predstojnik treba biti Ratko Matijević. No dvoje kandidata i dalje traže pravorijek smatrajući da su u tom izboru oštećeni. Konačnu riječ imat će Inspekcija rada koja je tek krenula s postupkom.

U žalbi se uz ostalo ističe da se u slučaju dr. Habeka trebao primijeniti i Zakon o braniteljima jer je priložio potvrdu o više od 300 dana borbenog statusa, na što je ravnateljice zaključila da je “taj propis u ovom slučaju neprimjeren”. Spočitavaju i prihvaćanje kandidature dr. Vladimira Blagajića koji nema doktorat iz područja rada klinike kako se to tražilo u uvjetima za natječaj.

Sporni još neki detalji

Problem je i što u natječaju nigdje nije traženo da predstojnik treba biti nastavnik na Medicinskom fakultetu u Zagrebu, što je prema povjerenstvu bilo presudno za izbor Matijevića i čini se “učinilo veliku bodovnu razliku između njega i ostalih kandidata”. Sporno je navodno i vrijeme dolaska dr. Matijevića na razgovor jer kandidati tvrde da 11. travnja nije pristupio razgovoru dok ravnateljica tvrdi suprotno.

Dvoje kandidata koje se žalilo navodi i to da je u povjerenstvu za izbor bio samo jedan ginekolog, uz ortopeda, glavnu sestru bolnice, ekonomista, pravnika… te da su dobili “ista pitanja za sve” jer dodatnih, navodno, nije smjelo biti.

 

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više