Politika & Kriminal

Iran je srušio američki dron

Vijest su upravo potvrdili i Amerikanci, Iranci tvrde da se radi o špijunskom dronu

Iranska elitna Revolucionarna oborila je američki dron u južnoj pokrajini Homozgan, objavili su iranski mediji, među njima i državna televizija. Vijest su maloprije potvrdili i američki dužnosnici, iako se isprva pojavila vijest da Amerikanci tvrde da nikakva američka letjelica nije ušla u iranski zračni prostor.

“Oboren je kada je ušao u zračni prostor Irana kod okruga Kouhmobarak na jugu”, objavio je Iran koji tvrdi da se radi o špijunskom dronu. Američki dužnosnik rekao je za Reuters da se radi o dronu američke mornarice MQ-4C Triton te da je oboren raketom dok je letio u međunarodnom zračnom prostoru iznad Hormuškog tjesnaca.

Šalju vojnike

Napetost između Irana i Sjedinjenih Država zaoštrila se od prošle godine nakon što je predsjednik Donald Trump izašao iz nuklearnog sporazuma između Teherana i svjetskih sila i obnovio sankcije toj zemlji te nastoji svesti na nulu iranski izvoz nafte.

Sjedinjene Države pojačavaju vojnu prisutnosti na Bliskom istoku raspoređujući nosač zrakoplova, bombardere i sustave projektila Patriot.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu