Iranski parlament je upravo odlučio da će Iran tužiti SAD za 63 godine duševne i materijalne boli

Priča se da bi naknada mogla iznositi više od 50 milijardi dolara

ZADNJA IZMJENA: svi 18, 2016
Foto: AFP

Iranski parlament od SAD-a traži naknadu radi “duševne i materijalne štete” koju je Iran zbog SAD-a trpio 63 godine, piše CNN. Odluka je donesena na jučerašnjoj sjednici iranskog parlamenta, a zasad nije poznato koliko to Iran točno očekuje naknadu.

No, iranski vicepremijer zadužen za resor vanjskih poslova poručio je putem medija da su iranski sudovi dosad donijeli presude kojima se SAD tereti s više od 50 milijardi dolara zbog neprijateljskih akcija na području Irana.

Iranski parlament prihvatio je, inače, prijedlog za kompenzaciju naknade sa 172 glasa za i 7 protiv, a svoj zahtjev temelji na uključenosti SAD-a u puč koji je 1953. rezultirao svrgavanjem iranskog premijera Mohammada Mossadegha, ali i američke podrške Iraku u iransko-iračkom ratu tijekom 80-ih.

Počelo s presudom američkog Vrhovnog suda

Ova odluka motivirana je, inače, presudom američkog Vrhovnog suda koji je nedavno presudio da Iran Amerikancima mora isplatiti gotovo 2 milijarde dolara zbog napada u čiju je organizaciju ta zemlja navodno bila uključena.

Radi se o terorističkom napadu na američke kasarne u Beirutu izvršenom 1983. godine u kojima je poginula 241 osoba. Američki Savezni sud presudio je, naime, još 2003. da je tadašnja iranska vlada Hezbollahu naložila taj napad. Iran je, tad, te optužbe odbacio.

Robin Mikulić
Telegram autor
1168 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program