Politika & Kriminal

Irska se službeno ispričala zbog skandala s domovima Katoličke crkve u kojima je umrlo 9000 djece

'Država vas je ostavila', rekao je irski premijer Micheal Martin u parlamentu

Baby socks and hearts are pictured at a shrine in Tuam, County Galway in January 13, 2021, erected in memory of up to 800 children who were allegedly buried at the site of the former home for unmarried mothers run by nuns. - Irish prime minister Micheal Martin on Wednesday formally apologised for the treatment of unmarried women and their babies in state and church-run homes, where thousands of children died over decades. Some 9,000 children died in Ireland's "mother and baby homes", where unmarried mothers were routinely separated from their infant offspring, according to an official report published Tuesday. (Photo by Paul Faith / AFP)
FOTO: AFP

Irska država se u srijedu službeno ispričala zbog skandala s domovima za neudane majke u kojima je od 1922. do 1998. umrlo 9000 djece. “Država vas je ostavila”, rekao je irski premijer Micheal Martin u parlamentu, dan nakon objavljivanja dugo očekivanog izvješća.

U izvješću je rasvijetljena prekomjerna smrtnost u tim ustanovama u vlasništvu Katoličke Crkve i države te opća nesklonost društva rađanju takve djece koju su tada smatrali nezakonitom. “Ispričavam se zbog toga što smo irskim majkama i njihovoj djeci u tim domovima nanijeli veliku nepravdu”, rekao je premijer.

Umrlo je 9000 djece

Nakon petogodišnje istrage povjerenstvo je utvrdilo da je umrlo 9000 djece, ili 15 posto od 57.000 djece koliko ih je prošlo kroz te ustanove u 76 godina. Stopa smrtnosti djece rođene izvan braka bila je gotovo dvostruko veća u tim domovima nego drugdje, istaknuo je premijer.

Domovi su prihvaćali djevojke i mlade žene koje su njihove obitelji odbacile i većina ih nije imala “druge mogućnosti”, navodi se u izvješću.

Izvještaj koji je obuhvatio 18 takozvanih “Domova za majke i djecu”, gdje su mlade trudnice desetljećima bile izolirane od društva, zadnji je u nizu vladinih dokumenata koji razotkrivaju neka od najmračnijih djela Katoličke Crkve.

Djecu uzimali majkama i davali na posvajanje

Rodbina žrtava tvrdi da su djeca zlostavljana jer su ih rodile neudane žene koje su, kao i njihova djeca, bile mrlja ugledu Irske, zemlje pobožnog katoličkog stanovništva. U izvješću se navodi da se “užasavajuća stopa smrtnosti” povezuje s nehumanim životnim uvjetima.

Djecu koja su se ondje rađala često su uzimali od majki i davali ih na posvojenje, prekidajući svaku vezu s njihovom biološkom obitelji.

Neke žene bile su žrtve silovanja ili incesta

Razdoblje koje ide najdalje u prošlost i koje je povjerenstvo istraživalo pokazuje da “djevojke koje nisu primile spolni odgoj nisu čak znale ni kako su ostale trudne”, a neke su bile žrtve “silovanja i/ili incesta”, rekao je Micheal Martin.

“Djeca rođena izvan braka bila su stigmatizirana i s njima se postupalo neljudski”, rekao je. “Držali smo do pobožnosti, ali nismo pokazali ni najmanju pažnju prema onima koji su je najviše trebali”, dodao je. Ranije u srijedu, žrtvama domova za majke i djecu Katoličke Crkve ispričao se irski nadbiskup.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu