Melania Trump je kao imigrantica ipak radila na crno. Što je dosta problematično ako se pita njezinog supruga

Dobila je honorare za 10 poslova u periodu kada nije imala radnu vizu

ZADNJA IZMJENA: stu 5, 2016
Foto: AFP

Melania Trump je za deset odrađenih manekenskih gaža u Sjedinjenim Državama dobila honorar od ukupno 20.056 dolara. U tome nema ničeg spornog, osim činjenice da se to dogodilo sedam tjedana prije nego što je zatražila radnu dozvolu za Sjedinjene Države, što dokazuju dokumenti stari 20 godina koji su u posjedu The Associated Pressa.

Detalji o prvim manekenskim angažmanima gospođe Trump pojavili su se finalnim danima burne predsjedničke kampanje, tijekom koje je njezin suprug Donald Trump zauzeo prilično dosta tvrde stavove o zakonima za imigrante i onima koji te zakone krše.

Tvrdi stavovi njezinog supruga

Trump je, piše Business Insider, predlagao mnogo širu primjenu državnog E-verify sustava koji omogućava poslodavcima provjeru je li kandidatima za posao dozvoljen rad u Sjedinjenim Državama. Pritom je napominjao da nekoliko saveznih zakona zabranjuje zapošljavanje i plaćanje imigranata koji nemaju radne dozvole.

Gospođa Trump, koja je zelenu kartu dobila u ožujku 2001. godine, a državljanstvo 2006. godine, konstatno je tvrdila kako je u Sjedinjene Države stigla legalno te kako nikad nije prekršila uvjete svojeg imigrantskog statusa. Tijekom predsjedničke kampanje, tu je priču često ponavljala, braneći tako tvrde imigracijske stavove svojeg supruga.

Čini se da je malo lagala

Prema dokumentaciji koju posjeduje AP, čini se da je gospođa Trump malo lagala. Melania Trump je naime tvrdila kako je iz Slovenije u Sjedinjene Države stigla 27. kolovozu 1996. godine s turističkom vizom B1/B2 i zatim je 18. listopada 1996. godine dobila H-1B vizu koja omogućava rad u Sjedinjenim Državama.

Prema dokumentima i ugovorima modne agencije Metropolitan International Management za koju je Melanija Trump radila, honorari za 10 poslova, uključujući i one za modnu kampanju za Fitness Magazine i robnu kuću Bergdorf Goodman, isplaćeni su između 10. rujna i 15. listopada. Odnosno, u periodu kada je gospođa Trump imala vizu kojom je odobren boravak i potraga za poslom, ali ne i obavljanje plaćenih poslova.

Država može poništiti status, no to je malo vjerojatno

Strancima koji se u Sjedinjenim Državama nalaze s vizom za posjetitelje nije dozvoljen rad za američke kompanije. Time bi prekršili uvjete navedene u vizi. U slučaju kršenja odredbi, u zakonu stoji da se strancu može onemogućiti promjena imigrantskog statusa ili izdavanje zabrane povratka u Sjedinjene Države bez specijalnog dopuštenja.

Ipak, vrlo su male šanse da će to otkriće utjecati na državljanstvo Melanije Trump. Država može poništiti državljanstvo u slučajevima kada osobe namjerno iskrivljuju ili zataškavaju informacije relevantne za njihov status, no u stvarnosti, to se događa samo u iznimnim slučajevima, koji uključuju terorizam ili ratne zločine.

Ira Kralj
Telegram autor
1293 članka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program