Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ispovijest vinkovačkog glumca: 'Ukrali su mi identitet, na moje ime uzgajali drogu u kući pa mi smjestili zatvor'

Vladimir Andrić prošli je mjesec uhićen u Njemačkoj. Za Telegram otkriva mučno iskustvo, želi pomoći drugima

FOTO: Telegram

“Teško mi se vratiti u tu mučnu priču ali želim je ispričati i podijeliti s drugima jer se ono što se zbilo meni može dogoditi svakome”, govori za Telegram Vladimir Andrić, akademski glumac iz Vinkovaca i pomoćnik ravnatelja tamošnjeg kazališta Joza Ivakić, koji je 26. kolovoza u pet izjutra uhićen u zračnoj luci u Stuttgartu. Nalazio se na tjeralici njemačke policije pa su ga skinuli s leta, no nisu mu odmah znali reći zbog čega je uhićen.

Objasnit će mu to tek nekoliko sati kasnije, na putu prema sudu u Stuttgartu: osumnjičen je za ilegalni uzgoj i prodaju stotinu kilograma marihuane u Essenu, 2018. i 2019. godine. Andrić je bio u šoku i dok je još imao mobitel objavio je na svome Facebook profilu što mu se dogodilo, tvrdeći da je nevin i kao žrtva zamjene identiteta bezrazložno uhićen. Vijest s Facebooka ubrzo je završila u medijima, a Andrić u pritvoru.

Rekli su mu da će u pritvoru ostati nekoliko tjedana

Bio je petak, počinjao je vikend, no njegov odvjetnik Markus Okolisan, kojeg je angažirala Andrićeva rodbina u Njemačkoj kod koje se nalazio u posjeti, uspio je da sud ipak sasluša Andrića, ali sutkinja u Stuttgartu odlučila je pričekati dokumente iz Essena pa je iza 14 sati Andrić završio u pritvoru. Odvezli su ga u jedan od najsigurnijih zatvora na svijetu, u Stammheim, na rubu Stuttgarta, u kojem su svojedobno bili zatvoreni i pripadnici frakcije Crvene armije (RAF).

”Moj odvjetnik je rekao kako ću vjerojatno u pritvoru ostati nekoliko tjedana što me užasnulo”, priča Andrić dok razgovaramo u garderobi kazališta Joza Ivakić nakon probe Emigranata Sławomira Mrożeka.”Dobio sam zatvoreničku odjeću, smješten u ćeliju s četiri kreveta. Za zatvorske prilike bila je to velika soba. Ondje sam upoznao dvojicu Sandžaklija, uhićenih zbog rada na crno na nekoj baušteli.

Andrić kaže kako je u zatvoru odbijao hranu; bio je to njegov prosvjed zbog uhićenja i teške optužbe kojom su ga teretili. ”Nisam znao koliko ću dana provesti u pritvoru, ali bio sam odlučan cijelo vrijeme štrajkati glađu i spreman da zbog toga završim u bolnici”.

Racija kuće s plantažom marihuane

Tijekom vikenda njegov odvjetnik, u suradnji s Andrićevom obitelji, grozničavo je skupljao dokaze kako bi sudu u Essenu, nekih 400 kilometara sjeverno od Stuttgarta, predočio Andrićev alibi. S obzirom na to da već 11 godina radi u vinkovačkom kazalištu kao profesionalni glumac, Andriću nije bilo teško pribavili dokumentaciju o boravku na poslu, predstavama u kojima je igrao i gostovanjima na koja je kazalište odlazilo. Imao je čvrst alibi iz kojeg se vidjelo da ono za što ga je sumnjičila njemačka policija – uzgoj i prodaju marihuane u Essenu 2018. i 2019. – nikako ne drži vodu.

Na YouTubeu može se pronaći snimka na kojoj se vidi kako u raciji, u studenom 2019., njemačka policija pronalazi plantažu marihuane na jednom posjedu u Essenu. Tada su uhvatili samo jednog od desetero osumnjičenika i saznali da je kuća u čijim je prostorima nađena plantaža marihuane iznajmljena na ime Vladimira Andrića iz Vinkovaca. Na preslici njegove osobne iskaznice bili su točni podaci s vinkovačkom adresom i datumom rođenja pa kako se formalno sve poklopilo, njemačka je policija mislila da ima pouzdan trag.

Od vlasnika iznajmljene kuće saznali su kako su stanari uredno plaćali mjesečni zakup od 3500 eura, no on nije imao pojma čime se zapravo bave. Ali, kad su dobili presliku Andrićeve osobne iskaznice koja je vlasniku bila dovoljna da napravi ugovor o najmu kuće, policija je Andrića stavila na potjernicu i uhićen je kad se pojavio u zračnoj luci, na šalteru granične policije, prije leta.

Ozbiljne količine droge i dobra organizacija

Andrić objašnjava što se zapravo dogodilo. Vinkovačko kazalište Joza Ivakić prošlih je godina gostovalo u nekoliko mjesta u Srbiji: Kragujevcu, Zrenjaninu, Zaječaru i Kikindi. Praksa je mnogih hotela da na recepciji traže osobne iskaznice gostiju, fotokopiraju ih i zadrže preslike dokumenta. Tako je i Andrić na recepcijama dao na kopiranje svoju osobnu iskaznicu. Netko se potom domogao te kopije, što je bilo dovoljno da u Essenu legalno unajmi kuću.

A to imanje, vidi se na snimci njemačke policije, bilo je pretvoreno ne samo u plantažu marihuane, već je imalo i sušaru. Radilo se dakle o dobro organiziranoj skupini dilera i očito o ozbiljnim količinama jer je njemačka policija, tereteći Andrića, govorila o stotinu kilograma marihuane.

Pustili su ga 3 dana kasnije, imao je alibi

Kad je, zahvaljujući upornosti Andrićevog odvjetnika Markusa Okolisana sve razjašnjeno i kad su sucu u Essenu podastrti dokumenti koji nedvojbeno potvrđuju Andrićev alibi, u ponedjeljak tijekom prijepodneva – tri dana nakon uhićenja – donesena je odluka u puštanju iz pritvora. Oko 15 sati bio je ponovno na slobodi. Kaže, nije ogorčen na postupanje njemačke policije, razumije da su greške moguće i veli, zahvalan je što su njegov slučaj hitno razmotrili.

Jer, moglo se dogoditi da u pritvoru uistinu ostane nekoliko tjedana, na što ga je pripremao i njegov odvjetnik. Andriću, međutim, nije jasno kako policija jedne tako uređene zemlje, poput Njemačke, nije primijetila da je u Njemačkoj bio i 8. siječnja 2020., gotovo godinu dana nakon što je otkrivena plantaža marihuane u Essenu, u kući iznajmljenoj na njegovo ime. “Tada me, za razliku od posljednjeg posjeta, kad sam uhićen, nitko ništa nije pitao”, veli.

Recepcionar u hotelu nekome proslijedio dokumente

I dodaje: “Želio sam ispričati to neugodno iskustvo kao upozorenje našim građanima koji putuju u Srbiju, Bosnu i Hercegovinu, na Kosovo ili Albaniju, neke od zemalja koje nisu članice Europske unije, da pripaze kada im u hotelu fotokopiraju dokumente. Možda je najbolje da ponesu vlastitu kopiju na kojoj će prekrižiti sliku, ili da fotografiju zamute. Jer, tada će s takvom preslikom, biti teže, rekao bih nemoguće, iznajmiti stan u nekoj zemlji EU, koji se onda može zloupotrijebiti kao što se dogodilo u mom slučaju.

Nije osobito teško prilagoditi izgled slici na osobnoj iskaznici, napraviti sličnu frizuru i tako prevariti osobu od koje unajmljujete stan ili kuću”, kaže vinkovački glumac Vladimir Andrić koji je skupo platio jedan od svojih boravaka u Srbiji, gdje je nesavjesni recepcionar nekome dao ili prodao presliku njegove osobne iskaznice.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više