Politika & Kriminal

Ispred Filozofskog je stotinjak studenata i profesora; žele spriječiti Borasovog prorektora da preuzme fakultet

Kako neslužbeno doznajemo, studenti se pripremaju organizirati i plenum

FOTO: Dora Kršul

Nakon jučerašnje suspenzije dekanice Filozofskog fakulteta Vesne Vlahović Štetić i cijele njene uprave, studenti i profesori okupljeni u inicijativu “Za Filozofski”, danas od 10 sati okupljaju se ispred zgrade Filozofskog fakulteta kako bi dočekali Borasovog prorektora koji je imenovan na mjesto v.d. dekana. Uz prorektora Miljenka Šimpragu, stići će i povjerenstvo za primopredaju fakulteta, a okupljeni poručuju da primopredaje neće biti.

Među okupljenima je i profesor Neven Jovanović čiju je kandidaturu za dekana Filozofskog ranije ove godine rektor Boras odbacio. “Naš glavni cilj je pružiti podršku dekanici Vesni Vlahović Štetić i upravi koja je tri godine vodila ovaj fakultet. Upravi koja je ovaj Filozofski fakultet sam izabrao i čijim je radom ovaj fakultet zadovoljan. Drugi nisu zadovoljni, drugima to smeta, drugima smeta sve ovo što filozofski fakultet jest, zato smo se mi okupili da i tima pokažemo da smo mi tu. Na njihovoj strani mogu biti tumačenja statuta, sudske odluke, ali znanost i istina su na našoj strani”, rekao je za Telegram profesor Jovanović.

Studenti pripremaju plenum

Cilj okupljenih je da profesor Šimpraga ne uđe u fakultet i ne preuzme ga. Ispred Filozofskog se nalazi i veliki transparent na kojem piše “Sveučilište mora bolje”. Dolazak povjerenstva i prorektora Šimprage očekuje se u 11 sati. Kako Telegram neslužbeno doznaje, studenti se pripremaju na organizaciju plenuma. Okupljeno je do stotinjak studenata i ljudi, među kojima je i Josip Majsec, student filozofije i sociologije na filozofskom.

“Došli smo ovdje jer se protivimo nasilnom uvođenju nelegitimne uprave na ovaj fakultet. Imali smo demokratski izabranu upravu i od strane profesora na ovom fakultetu i od strane predstavnika studenata koji su u fakultetskom vijeću i smatramo da je ta uprava legitimna naspram ove koja nije. Nema razloga zašto bi se sadašnja uprava smaknula i došli smo tu izraziti potporu jer su legitimno izabrani, dok ne želimo da druga uprava dođe i da zapravo preuzme vlast koja njima ne pripada”, ispričao nam je Majsec.

Među okupljenima se počelo pričati i kako ne očekuju da će se Šimpraga i povjerenstvo za primopredaju fakulteta pojaviti nakon što im je organiziran ovakav doček. Studenti su suspendiranoj dekanici ispred Filozofskoj pjevali Bella Ciao.

Iznad Tešnja zora sviće, dobrodošao povjereniče!

Posted by Inicijativa za Filozofski on Thursday, July 9, 2020

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu