Istaknuti profesor koji je među rijetkima prognozirao pobjedu Trumpa, sad tvrdi da će ga opozvati

Profesor Lichtman kaže da republikanci žele Pencea na tom mjestu

ZADNJA IZMJENA: stu. 14, 2016
Foto: AFP

Allan J. Lichtman, istaknuti profesor povijesti iz Washingtona, prognozirao je Trumpovu pobjedu, a svoju je prognozu bazirao na tvrdnji kako su svi izbori primarno odraz uspješnosti stranke koja je na vlasti. Svoje je projekcije donio na temelju vlastitih istraživanja i tzv. ključeva pomoću kojih može predvidjeti rezultate, donosi The Washington Post.

Te ključeve objasnio je u svojoj najnovijoj knjizi: “Predviđanje novog predsjednika: Ključ za Bijelu kuću 2016”. Lichtman je u rujnu naglasio kako su njegovi ključevi dali blagu prednost Trumpu. No, u listopadu, kad je razgovarao za WP i tvrdio suprotno od svih koji su u tom trenutku prognozirali predsjednika, rekao je još jednu zanimljivu stvar – kako će Trumpa, ako postane predsjednik, Republikanski kongres vjerojatno opozvati.

Trumpu se ne može vjerovati

Republikanci, naime, imaju više povjerenja u Mikea Pencea i radije bi njega vidjeli na toj poziciji. “Reći ću vam još jednu svoju prognozu. Ona se ne bazira na mojem sustavu. To je moje mišljenje. Republikanci ne žele Trumpa za predsjednika jer mu ne mogu vjerovati i ne mogu ga kontrolirati”, objasnio je. Lichtman je siguran da će republikanci relativno brzo pronaći dovoljno dobar razlog za opoziv novog američkog predsjednika.

“Ili će mu zamjeriti da je ugrozio nacionalnu sigurnost ili učinio nešto u korist svog biznisa”, objašnjava. Lichtman nije jedina osoba koja smatra da će Trump uskoro biti opozvan. David Brooks iz New York Timesa također smatra da će Trump tijekom godinu dana potpisati svoju ostavku.

Demokrati sad ne mogu kriviti Clinton

Lichtman smatra kako Hillary Clinton i njezina kampanja nisu odgovorni za Trumpovu pobjedu, nego su tako, kako kaže, odlučile snažne sile koje dominiraju američkom politikom.

“Demokrati se neće oporaviti upiranjem prsta u HIllary Clinton i njezinu kampanju. Oni se mogu oporaviti samo ako ponude inspirativnu i progresivnu alternativu republikanskoj politici”, završava.

Rašeljka Zemunović
Telegram autor
541 članak Više o autoru