Politika & Kriminal

Istarski stožer upravo je zatražio zatvaranje škola, vrtića i fakulteta

Od Nacionalnog stožera traže da se do 14. travnja suspendira rad vrtića, škola i sveučilišta u Istarskoj županiji

Načelnik Stožera civilne zaštite Istarske županije Dino Kozlevac izjavio je danas u Puli na konferenciji za medije kako su donesene mjere za naredni period, a nakon što je jučer u bolnici u Puli hospitaliziran muškarac zaražen koronavirusom, prenosi N1 televizija.

Istarski je stožer zatražio od Nacionalnog stožera civilne zaštite i Vlade da se do 14. travnja suspendira rad vrtića, škola i sveučilišta u Istarskoj županiji. Kozlevac je kazao i kako državljani Italije koji žele ući u Hrvatsku, prvo moraju u karantenu 14 dana ili se mogu vratiti natrag. Prema navedenim mjerama, suspendirat će se sva javna događanja na 14 dana s ciljem da se okuplja što manji broj ljudi na jednom mjestu.

Nacionalni stožer razmatra istarski prijedlog

Odgađaju se, dakle, svi skupovi na otvorenome i u zatvorenim prostorijama, od dječjih priredaba i rođendana, preko sportskih, kulturnih, poslovnih i drugih događaja, do izleta. Ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo Krunoslav Capak komentirao je prijedlog Stožera civilne zaštite Istarske županije da se do 14. travnja suspendira rad vrtića, škola, fakulteta.

“Ako županijski stožer to predloži nacionalnom, to će biti točka dnevnog reda. Ne mislimo u ovom trenutku da je epidemiološka situacija takva da treba zatvarati škole. Razmotrit ćemo njihov prijedlog u roku od 24 sata i dati odgovor”, kazao je Capak.

Preporuke građanima

Istarski je Zavod podsjetio građane i na preporuke Nacionalnog stožera Civilne zaštite. Preporuka je, među ostalim, da građani odgode sva putovanja u inozemstvo, pogotovo u zemlje zahvaćene epidemijom uzrokovanom koronavirusom, osobito u Italiju.

U slučaju da je netko posljednjih dana bio u visokorizičnim područjima ili u mogućem dodiru s ljudima koji dolaze s takvih područja, poželjno bi bilo da ostane u kućnoj izolaciji sa što manje društvenih kontakata sljedećih 14 dana.

Druženje s osobama koje dolaze iz zahvaćenih područja

Stožer ističe da u slučaju zdravstvenih smetnja dišnog sustava, kao što su kašalj, grlobolja, povišena temperatura ili teško disanje, ne treba odlaziti u zdravstvene ustanove nenajavljeno, nego najprije telefonom nazvati svojeg liječnika ili epidemiologa radi dogovora o daljnjem postupanju.

Zavod za javno zdravstvo dodaje kako sva druženja s drugim osobama, pogotovo onima koje dolaze iz epidemijom zahvaćenih područja, treba održavati na udaljenosti od najmanje jednog metra, bez rukovanja i grljenja. I kihati i kašljati u maramicu te redovito i temeljito prati i dezinficirati ruke, poručuju, uz ostalo, iz Službe za epidemiologiju Zavoda za javno zdravstvo.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu