Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal HDZ-ov župan tvrdi da nije pijan slupao službeni auto, no ni on ni policija ni županija ne žele reći tko je

Čini se kako vlada omerta oko udesa župana Dekanića. Obišli smo mjesto nesreće

Još uvijek predstavlja potpunu misteriju tko je u subotu, 16. travnja u kasnim večernjim satima, vozio službeni automobil Škoda superb u vlasništvu Vukovarsko-srijemske županije, koji je u mjestu Cerna, dvadesetak kilometara jugozapadno od Vinkovaca, sletio s kolnika, udario u jedan automobil i srušio kamenu ogradu kuće u Ulici Stjepana Radića 34.

Osim tvrdnje župana vukovarsko srijemskog, Damira Dekanića (HDZ), da on nije vozio službeni automobil u trenutku prometne nesreće, nema ni jedne informacije tko je upravljao vozilom. Kada je oko podneva u nedjelju Telegram prvi objavio vijest o prometnoj nesreći u Cerni, općinskom mjestu u vukovarsko-srijemskoj županiji, nakon sat i pol javila se glasnogovornica županije, Sonja Marinković, demantiravši naš navod da je službeni automobil vozio Dekanić.

‘Župan je pod stresom od nesreće’

”Točno je da je župan Dekanić sinoć sudjelovao u prometnoj nesreći kao suvozač. Župan se osjeća dobro, iako je još uvijek pod stresom zbog nesreće čiji je bio sudionikom”, rekla je Hini glasnogovornica Marinković. No, župan Dekanić nije odgovorio na Telegramov upit o nesreći poslan prije objave teksta, u nedjelju u 10:17 sati. Iako je poruku vidio, ignorirao je naš upit, a onda se, kako smo rekli, nakon objave teksta, pojavila drugačija verzija priče.

Sonja Marinković, glasnogovornica Vukovarsko-srijemske županije, nije znala Telegramu odgovoriti tko je vozio službeni automobil, kao ni gdje se sada taj automobil nalazi. ”Sa županom sam kratko razgovarala nakon teksta u Telegramu. Potvrdio je da je bio sudionik prometne nesreće, ali kao suvozač. Nisam ga pitala tko je vozio službeni automobil, je li potražio liječničku pomoć, niti kamo je vozilo odvezeno nakon nesreće. Naš je razgovor bio vrlo kratak, rekao je samo da on nije upravljao automobilom i da imam dopuštenje reći to medijima”, kaže Marinković za Telegram.

Na naš upit zašto župan Dekanić to isto nije rekao Telegramu, koji mu je prvi postavio to pitanje, glasnogovornica nije znala objasniti. Čekajući da župana Dekanića prođe stres, u nedjelju navečer u 19:39, poslali smo novi upit i zamolili da kao javna osoba objasni tko je vozio službeni automobil u trenutku nesreće, te kamo je i po čijem nalogu automobil odvezen s mjesta udesa. Iako je i tu poruku vidio, župan Dekanić nije odgovorio.

Ni službeni vozač ne želi odgovoriti

Jednako je postupio i njegov službeni vozač, Mario Marinović koga smo kontaktirali u nedjelju u 19:52. Nije odgovorio na upit je li on upravljao Škodom superb u kojoj je, nakon nesreće, župan Dekanić doživio stres.

Ni policija Vukovarsko-srijemska nije odgovorila na naš upit o nesreći poslan e-poštom u nedjelju u 11:28. Kako odgovor nije stizao, a zanimalo nas je je li prometna policija obavila alkotest sudionika prometne nesreće, istoga dana popodne u 17:44 nazvali smo načelnika PU Vukovarsko-srijemske Fabijana Kapulara. Rekli smo da Cernom, gdje se nesreća dogodila, kolaju kojekakve priče o prometnoj nesreći u kojoj je sudjelovao župan Dekanić, pa i takve da se sve pokušava zataškati i prikazati drugačije od stvarnog događaja.

Kapular je rekao kako će osobno intervenirati da nam odgovor stigne što prije, te da je problem u tome što je blagdan, te u načinu postupanja unutar sustava MUP-a, s obzirom na to da policijske uprave prije nego što pošalju odgovor medijima moraju dobiti odobrenje iz zagrebačke centrale. Kapularu smo u nedjelju navečer u 20:30 poslali poruku i podsjetili ga na obećanje. Nije reagirao, a do ponedjeljka izjutra nije stigao ni odgovor MUP-a.

Jučer smo obišli mjesto nesreće

Novinar Telegrama posjetio je mjesto nesreće u nedjelju oko 17 sati. Kada se iz pravca Vinkovaca uđe u Cernu, općinsko središte u Vukovarsko-srijemskoj županiji, nekoliko stotina metara od ulaska u selo, pred kućnim brojem 34, u Ulici braće Radić, tragovi nesreće još su vidljivi. Telegram je već u nedjelju, u prijepodnevnim satima, raspolagao fotografijom s mjesta nesreće, koju nam je poslao naš čitatelj.

Mjesto nesreće

Na njoj se u dvorištu kuće, u vlasništvu N. R. nalazio bijeli automobil s vidnim oštećenjima. No, kada smo poslijepodne došli na mjesto događaja i ušli u dvorište, kako bismo od vlasnice kuće saznali detalje nesreće, automobil je bio pažljivo prekriven plavom ceradom. Kamena ograda, visoka oko metar i pol, srušena je, a zid u širini od oko dva metra, pao je u dvorište. Netko je u međuvremenu taj dio zida zakrilio neprozirnom tkaninom.

Mjesto nesreće

Željeli smo porazgovarati s vlasnicom kuće, no iz dvorišta je izašao muškarac u kasnim pedesetima. Čim smo se predstavili rekao je: ”nemam komentara”, a kad smo rekli da nas zanima kako se nesreća dogodila, muškarac je, pomalo agresivno, upitao: ”Jeste li razumjeli što sam rekao? Govorimo li mi istim jezikom? Nema komentara. Napustite dvorište.” Susjeda preko puta pričala je kako je u noći u subotu čula strahovit udarac, a kasnije vidjela da jedno vozilo odvlače s mjesta događaja.

‘Možda ćemo održati presicu’

“Svašta se priča”, rekao nam je stanovnik Cerne, tražeći da mu ne spominjemo ime. “Znate, ovo je malo mjesto i nitko se ne želi zamjeriti županu. Govori se da je on vozio automobil i da je bio pod utjecajem alkohola. Kad se na Facebooku pojavila noćna snimka s mjesta nesreće, nisam mogao izdržati pa sam ironično komentirao kako je službeni automobil vozio moj otac, rođen 1969.”, kaže mještanin Cerne.

Drugi dodaju da je župan, nakon nesreće, mobitelom pozvao svog rođaka K. B. iz susjednog sela, koji je došao prije policije i rekao da je on upravljao osobnim automobilom. Glasina je puno, a službenih informacija, osim izjave glasnogovornice Marinović da je Dekanić bio suvozač, a ne vozač službenog automobila nema ni na kapaljku.

Dekanić šuti, njegov vozač šuti, a ne oglašava se ni Policijska uprava vukovarsko-srijemska. Kao da vlada zakon omerte. Glasnogovornica županije rekla je Telegramovom novinaru kako će u utorak, prvog radnog dana nakon uskrsnih blagdana, o prometnoj nesreći izdati priopćenje, a možda i održati tiskovnu konferenciju.

Ne zna se ni gdje je vozilo

Nepoznato je gdje se u ovom trenutku nalazi službeno vozilo Škoda superb u vlasništvu Vukovarsko-srijemske županije. Također, nepoznato je odakle se župan vraćao ili kamo je išao službenim vozilom u subotu kasno navečer. Cernom kolaju glasine da je bio u tamošnjem lovačkom domu u gdje se družila generacija školaraca 1969/70., kamo je bio pozvan.

“Dekanić ima vozilo na raspolaganju 24 sata dnevno i u pravilu sam vozi automobil, osim kada ide na duža putovanja”, kaže osoba bliska upravi Vukovarsko-srijemske županije. “Taj se automobil često nalazi parkiran pred njegovom obiteljskom kućom u Rokovcima”.

No, ondje, kada smo se u nedjelju popodne provozali ulicom u kojoj živi Dekanić, službenog automobila nije bilo. Tamo je bio parkiran tek bijeli Peugeot vukovarskih registracijskih pločica. Vozila nije bilo ni druga dva mjesta na kojima bi se automobil mogao nalaziti, na parkiralištima za vozila županije pred zgradama u Vinkovcima i Vukovaru (Vukovarsko srijemska županija ima dva ureda, jedan u Vinkovcima, drugi u sjedištu županije u Vukovaru). Oba smo obišli, pažljivo pregledavajući parking ispred i iza zgrade, no službene Škode nije bilo.

Županijski parking u Vinkovcima
Županijski parking u Vukovaru

‘Župan: javite se glasnogovornici’

Naš sugovornik kaže da se vozilo Škoda superb, u vlasništvu Vukovarsko-srijemske županije servisira i popravlja u Volkswagenovom servisu u Vinkovcima. Na parkiralištu ispred i iza tog servisa nije bilo slupane Škode, a u zatvoreni dio servisa, zbog neradnog blagdana, nije se moglo pristupiti.

Naš posljednji pokušaj da izravno od župana vukovarsko-srijemskog pokušamo doznati odgovore na pitanje tko je vozio automobil, je li obavljen alkotest, te gdje se sada nalazi vozilo, također je ostao bezuspješan. Na upit poslan u ponedjeljak izjutra, u 9:08 župan Dekanić – očito još uvijek pod stresom – kratko je odgovorio: ”Sutra ću vam dostaviti tražene informacije, do tada se milim vas obratite glasnogovornici”. To smo i učinili i saznali da nam, u odnosu na jučerašnju izjavu, glasnogovornica nema ništa novo reći.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više