Britanska istraga utvrdila: Putin je naredio ubojstvo bivšeg ruskog tajnog agenta Aleksandra Litvinenka

Litvinenku je 2006. u čaj ubačen smrtonosni radioaktivni polonij

ZADNJA IZMJENA: sij 21, 2016
Foto: AFP

Britanski sudac Robert Owen objavio je danas u podužem izvješću da je ruski predsjednik Vladimir Putin vjerojatno sigurnosnim službama odobrio da ubiju bivšeg agenta Aleksandra Litvinenka. Ubojstvo je obavljeno u jednom londonskom hotelu u studenom 2006. godine, kada je Litvinenku u čaj ubačena smrtonosna doza radioaktivnog polonija.

Zaključak je to gotovo desetogodišnje istrage koju su britanska pravosudna i policijska tijela vodila o ovom slučaju.

Snažni motivi

Owen je kazao kako postoji velika vjerojatnost da je FSB (ruska sigurnosna služba, nasljednica zloglasnog KGB-a) izveo ubojstvo, a operaciju je “vjerojatno naredio” Putin, piše AP.

Po njegovim riječima, Litvinenko je bio optužen da je izdajica pa su, smatra sudac, “organizacije i pojedinci unutar ruske države imali snažan motiv da poduzmu mjere protiv gospodina Litvinenka, uključujući i njegovo ubojstvo”.

Moskva sve niječe

Litvinenko, bivši FSB-ov agent i jedan od najglasnijih Putinovih kritičara, umro je nakon trovanja polonijem-210, izotopom koji je smrtonosan i u vrlo malim količinama. U Veliku Britaniju je pobjegao 2000. godine, nakon što je prekinuo veze s Putinom i njegovim najužim suradnicima. I sam Litvinenko je na mrtvačkoj postelji kao nalogodavca svoje likvidacije optužio Putina.

BRITAIN-RUSSIA-POLITICS-LITVINENKO-BOOK

Za ubojstvo su optuženi Dmitrij Kovtun i Andrej Lugovoj, a to su, po tvrdnjama britanske policije, učinili u dogovoru s Kremljem. Moskva odbija provesti njihovu identifikaciju i niječe svaku umiješanost u ubojstvo.

U vrijeme kad je ubijen Litvinenko je radio za britansku obavještajnu službu MI6 te španjolsku špijunsku agenciju, kojima je prenosio informacije o ruskoj mreži organiziranog kriminala i njenoj povezanosti s Kremljem. Također, trebao je s time u vezi biti i krunski svjedok u nekoliko sudskih postupaka, piše Guardian.

Putin odlikovao jednog od ubojica Medaljom časti

Ben Emmerson, odvjetnik Litvinenkove udovice Marine, rekao je u istrazi da znanstveni dokazi koji Lugovoja i Kovtuna povezuju s tragovima polonija u Londonu izvan svake sumnje pokazuju da su oni odgovorni za ubojstvo. “Isti dokazi pokazuju da iza ubojstva stoji ruska država”, istaknuo je.

Emmerson je dodao da je Putin, istoga dana u ožujku kada su istrazi predočeni dokazi u umiješanosti Kovtuna, odlikovao Lugovoja Medaljom časti za službu domovini. Bila je to “prijeteća gesta potpore” s ciljem ometanja istrage, rekao je.

Marina Litvinenko i njen sin Anatolij
Marina Litvinenko i njen sin Anatolij AFP

“Bila je to gesta sve izoliranijeg tiranina, moralno poremećenog autoritarnog vođe koji je u tom trenutku očajnički pokušavao zadržati političku moć, suočen s međunarodnim sankcijama i sve oštrim međunarodnim osudama”, istaknuo je odvjetnik.

Dubravka Blaško
Novinarka
1510 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program