Istražili smo što je sve Tolušić uložio u svoju luksuznu vinariju. Stan u Zagrebu prodao je Bandićevoj glasnogovornici

Od države je, pisali smo jučer, dobio 2,5 milijuna kuna, no vinarija mu vrijedi bitno više. Odakle novac?

ZADNJA IZMJENA: ruj 16, 2020

Pravdajući izvor sredstava za gradnju vinarije u Rezovcu kraj Virovitice, vrijedne 4,2 milijuna kuna, bivši ministar poljoprivrede i potpredsjednik Vlade Tomislav Tolušić, jučer je medijima rekao kako je uz 2,5 milijuna kuna poticaja koje mu je dodijelila Agencija za plaćanja u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) dio novca pribavio i prodajom stana.

Telegram saznaje da je Tolušić svoj zagrebački stan u Lojenovom prilazu, veličine 83,45 metara četvornih, prodao glasnogovornici Milana Bandića, Ivanki Milidrag. Tolušić i Milidrag sklopili su kupoprodajni ugovor, 1. ožujka ove godine, a Bandićeva glasnogovornica na stan se gruntovno uknjižila nakon što je dobila tabularnu ispravu, 13. srpnja ove godine.

Bivši ministar već je bio debelo zadužen

Spomenuti stan Tolušić je kupio 22. studenoga 2016. godine i platio ga je 83.450 eura, dakle oko 625.000 kuna. Telegram nema informaciju po kojoj je cijeni bivši ministar taj stan prodao glasnogovornici Milana Bandića. No, čak da ga je uspio prodati i po cijeni od milijun kuna, Tolušiću još uvijek nedostaje oko 700.000 kuna da bi pokrio predviđene troškove gradnje vinarije. Kada je u svibnju ove godine njegov OPG Terra Slavonia počeo graditi vinariju, rekao je da će novac namaknuti iz četiri izvora: Vinske omotnice (2,4 milijuna kuna koje je upravo dobio), prodajom stana u Zagrebu (što je također učinio) te bankovnim kreditom i obiteljskim sredstvima.

Kako je iz Tolušićeve imovinske kartice vidljivo da on i supruga imaju samo 5.200 eura ušteđevine, ostatak će morati namiriti kreditom. No, prema posjednoj imovinskoj kartici koju je, još kao zastupnik u Hrvatskom saboru, Tolušić ispunio 20. prosinca prošle godine, vidljivo je da on i supruga već imaju dvije rate kredita u eurima i dva kunska: bankama mjesečno vraćaju 1.248 eura i 4.423 kuna. Uz to Tolušić ima i trošak alimentacije za uzdržavanje djeteta.

Što je sve radila prije dolaska Bandiću

Zanimljivo je da je nova vlasnica Tolušićevog stana, Ivanka Milidrag, prije nego što je prešla u Bandićev tim, radila u Ministarstvu poljoprivrede. Doduše, vrlo kratko. U Ministarstvo poljoprivrede primljena je 25. studenoga 2019. na radno mjesto stručne savjetnice u Odjelu za potpore u ribarstvu, Službi za potpore i odobravanje isplata u ribarstvu, Sektoru za upravljanje EU fondovima u ribarstvu, u Upravi ribarstva. No, ondje ostaje vrlo kratko, tek nešto više od mjesec dana: već 6. siječnja ove godine postaje glasnogovornica u Gradu Zagrebu.

Gospođa Milidrag od početka ove godine radi za Milana Bandića Damir Sencar/HINA/POOL/PIXSELL

U natuknicama iz životopisa koje je sama napisala na društvenoj mreži Linkedin stoji da je Ivanka Milidrag pet godina radila kao novinarka na Novoj TV, potom godinu dana kao glasnogovornica u Hrvatskoj seljačkoj stranci, a onda kao viša savjetnica za politike u Hrvatskom saboru, te potom u Ministarstvu poljoprivrede. No, napisala je kako je ondje bila stručnjakinja za odnose s javnošću, mada se iz rješenja vidi da je radila kao stručna savjetnica u Upravi ribarstva.

Imućni suprug vlasnik je brojnih stanova

Ivanka Milidrag, nova vlasnica Tolušićevog stana, u Ministarstvo poljoprivredi, primljena je kada Tolušić više nije bio ministar. Rješenje o primanju u državnu službu Ivanki Milidrag potpisala je tadašnja i sadašnja ministrica poljoprivrede Marija Vučković. No, Telegramovi izvori iz tog ministarstva kažu da ju je preporučio Tolušić, koji je u to vrijeme bio zastupnik u Hrvatskom saboru i član Odbora za poljoprivredu.

Inače, glasnogovornica zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića, koja je sada vlasnica stana bivšeg ministra Tolušića bavi se i iznajmljivanjem apartmana. Tako se na stranicama specijaliziranih agencija za hotelski i apartmanski smještaj može naći ponuda za smještaj u Zagrebu, Breli i Gradacu. Jedan od apartmana, Three Amigos, u središtu Zagreba, u vlasništvu nje i njenog supruga Luke Milidraga, iznajmljuje su po cijeni od 101 dolar za noć.

Drago Hedl
Istraživački novinar
518 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program