Politika & Kriminal

Istražitelj WHO-a smatra da američki obavještajni podaci o porijeklu koronavirusa nisu pouzdani

Poručio je Bidenu da se ne oslanja previše na američke obavještajne podatke koji su, kako kaže, uvelike obojani Trumpom

Peter Ben Embarek (R) leaves a press conference after wrapping up a visit by the international team of experts from the World Health Organization (WHO) in the city of Wuhan in China's Hubei province on February 9, 2021. (Photo by Hector RETAMAL / AFP)
FOTO: AFP

Američki obavještajni podaci o navodnom porijeklu koronavirusa, koji je izazvao pandemiju, nisu pouzdani, kazao je član misije Svjetske zdravstvene organizacije (WHO) u Kini u srijedu nakon što je Washington doveo u pitanje transparentnost te istrage. Misija WHO-a završila je u utorak bez da je otkrila izvor virusa no članovi su tijekom boravka bili na tankom diplomatskom ledu uz SAD koji je pozivao na “snažnu” istragu a Kina je pozivala da se to pitanje ne politizira.

Informacije su curile preko njihovih osobnih Twitter računa tijekom misije no više se detalja i mišljenja pojavilo s pripremama za odlazak iz zemlje. Peter Daszak, član tima WHO-a, uronio je u mračnu geopolitiku iza priče o izvoru pandemije. Predsjednik Joe Biden “mora u pogledu Kine djelovati čvrsto”, tvitao je dodajući: “Molim vas nemojte se previše oslanjati na američke obavještajne podatke – uvelike obojene pod Trumpom i pogrešne u mnogim aspektima”.

Daszak godinama surađuje s institutom za virologiju u Wuhanu

Daszak je također tvitao da su radili temeljito i brzo u politički iznimno nabijenim okolnostima. Njegove ocjene povezane su s člankom u kojemu se navodi da je State Department doveo u pitanje transparentnost kineske suradnje s misijom svjetske organizacije. Glasnogovornik State Departmenta Price kazao je da Bijela kuća “jasno podupire istragu”, no prenio je kritiku kineskog skrivanja informacija.

Upitan je li Kina u potpunosti surađivala s timom WHO-a Price je rekao novinarima da odgovor još nije jasan. Daszak vodi neprofitnu organizaciju EcoHealth Alliance i godinama surađuje s institutom za virologiju u Wuhanu u zajedničkim istraživanjima koronavirusa. On je jedan od najglasnijih zagovornika prirodnih razloga pojave epidemije i odbacuje mogućnost da je virus ‘iscurio’ iz laboratorija u Wuhanu kao teoriju zavjere koju je promicao bivši američki predsjednik Donald Trump.

Znanstvenici zaključili da je jako nevjerojatno da je virus iz laboratorija

Prošle je godine Trump obustavio financijsku potporu zajedničkim istraživanjima tog neprofitnog saveza s laboratorijem u Wuhanu što je znanstvena zajednica osudila kao politički potez. Iako nije otkrio porijeklo virusa godinu dana nakon izbijanja pandemije tim stranih stručnjaka u Kini suglasio se da je vjerojatno prešao sa šišmiša na nepoznatu životinjsku vrstu a potom na čovjeka.

Zaključili su da je teorija o greški u laboratoriju “vrlo nevjerojatna”, a otvorili su prostor za kineska stajališta da je u tu zemlju virus stigao izvana ili se proširio uz pomoć zaleđene hrane. Nekoliko pripadnika tima WHO-a kazalo je kako je dobilo u punoj mjeri pristup lokacijama i znanstvenicima, no nizozemska epidemiologinja Thea Kolsen Fischer kazala je da nisu dobili sirove podatke i umjesto toga morali su se oslanjati na kineske analize. Zapad je kritizirao Peking da je na početku epidemije umanjio njezine razmjere.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu