Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Istražitelji: 'Bivši direktor u Lutriji bio je tajni suvlasnik tvrtke kojoj je namještao milijunske poslove'

Jutros je počela nova akcija USKOK-a i policije u kojoj je uhićeno više ljudi. Donosimo detalje

Danas su u koordiniranoj akciji policije i USKOK-a uhićeni nekadašnji direktor logistike u Hrvatskoj lutriji Željko Fadljević, poduzetnici Tomislav Gligora i Goran Puklin, Puklinova supruga Mirela Alerić Puklin, bivša zamjenica u Županijskom državnom odvjetništvu u Zagrebu, Piruška Canjuga, bivša članica uprave Agrokora, te još par osoba.

Sumnja se da je su Fadljević, Puklin i Gligora zarađivali na unosnim poslovima s Hrvatskom lutrijom preko firme Fleksbit, dok se Mirelu Alerić Puklin sumnjiči da je Piruški Canjugi odavala povjerljive informacije iz istrage afere Agrokor.

Ključni tragovi iz afere Janaf

Doznajemo kako su istražitelji došli do informacija koje su danas rezultirale uhićenjima. Naime, nakon što su tajno snimili razgovore i kretanje Gorana Puklina tijekom afere Janaf, zaključeno je da je on jedan od tajnih vlasnika tvrtke Fleksbit koja je imala milijunske ugovore s Hrvatskom lutrijom.

U nastavku kriminalističkog istraživanja pojavit će se informacija i da je Fadljević tajni suvlasnik Fleksbita. Inače, na čelu te tvrtke je direktor Tomislav Gligora, koji je danas također uhićen.

Od rujna prošle godine kada je finaliziran dio operacije Janaf, Puklinovi kontakti dalje su detaljno analizirani. Nakon što je povezan s Fleksbitom pojavile su se naznake i da je sudjelovao u namještanju natječaja s Hrvatskom lutrijom upravo za tu tvrtku.

Namještali natječaje za Fleksbit

Prema za sada raspoloživim informacijama od početka 2018. Fleksbit je s Hrvatskom lutrijom sklopio cijeli niz unosnih ugovora, a za dio njih, onih koji su realizirani do kraja 2019. u iznosu od oko 8,3 milijuna kuna, sada se sumnja da su namješteni.

Evo što tvrde istražitelji: Fadljević, Puklin i Gligora namještali su javna natječaje za IT usluge što ih je naručivala Hrvatska lutrija. Doznajemo neslužbeno da je modus bio takav da se raspišu uvjeti koje je mogao zadovoljiti samo Fleksbit.

Tako su u uvjetima natječaja, prema sumnjama istražitelja, propisivali da ponuditelj mora imati stručnjake baš onih profila kakve je imao Fleksbit. Tako se nitko drugi nije mogao javiti na natječaje, odnosno oni koji su se javili nisu zadovoljili uvjete natječaja.