Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Istražitelji otkrili koliko je sudac Vekić platio tajni stan u Zadru i da je dio mita - oročio

Za Zvonka Vekića i Natašu Sekulić USKOK traži istražni zatvor

FOTO: PIXSELL

Policija i USKOK potvrdili su da je protiv osječkog suca Zvonka Vekića i njegove prijateljice Nataše Sekulić pokrenut kazneni postupak. Oboje su jučer uhićeni zbog sumnji u pranje novca i to mita koje je Vekić navodno dobio od Zdravka Mamića.

Riječ je o onih 370 tisuća eura za koje istražitelji sumnjaju da je Mamić platio osječkim sucima te da su Vekić i njegova prijateljica potrošili dio tog novca ne bi li sakrili njegovo porijeklo.

Što su si sve kupili?

Tako su, sumnja se, još u srpnju 2017. kupili Nataši Sekulić automobil vrijedan 107.300 kune. Od toga je, vjeruju istražitelji, iznos od 24.800 kuna bilo mito što ga je Vekić dobio od Mamića.

Mjesec dana ranije Vekić je i sebi kupio automobil, prema imovinskoj kartici radi se o VW Arteonu. Istražitelji tvrde da ga je platio 286.592,71 kunu. Od tog iznosa 72.892,71 kuna bili su, sumnja se, Mamićevi novci.

Od kolovoza do početka studenog 2017. sudac Vekić je, navode istražitelji, i oročio dio sredstava što ih je dobio o Zdravka Mamića kao mito. Sumnja se da se radilo o 26.500 eura koje je položio na devizni račun i oročio. Novac u prosincu te godine podiže i koristi ga za plaćanje ukupno 170 tisuća eura za stan u Zadru.

Je li skrivao nekretnine?

Telegram je jučer prvi pisao o toj nekretnini, a sada su i istražitelji potvrdili da je u pitanju stan ukupne površine 78,40 kvadrata. Vekić je nakon uhićenja izjavio da je u pitanju nekretnina koju je djelomično platio novcem što ga je dobio od prodaje kuće na Viru.

Zanimljivo je da ni te kuće, kao ni stana nema navedenih u imovinskoj kartici suca Vekića. Podnio ju je, kako je službeno navedeno, u studenom prošle godine. Prema onome što su utvrdili istražitelji, stan u Zadru otplaćen je u prosincu 2017. godine.

USKOK traži istražni zatvor

U rješenju o provođenju istrage, zatim se navodi nova kupovina nekretnina. I ovog puta sumnja se da je dio novca Mamićev. Javljali smo već da je na ime Nataše Sekulić kupljen stan od 50-ak kvadrata u Gundulićevoj ulici u Osijeku i plaćen ukupno 375.090,36 kuna. Istražitelji su utvrdili da je od tog iznosa 220.293,45 kuna bilo mito koje je dobio sudac Vekić.

Dio nezakonito pribavljenog novca sudac i njegova prijateljica skrivali su, tvrdi se, i u sefu. Nataša Sekulić je u veljači 2020. ugovorila korištenje sefa u banci te u njemu do srpnja 2021. držala 28.220 Mamićevih eura i 320.000 Mamićevih kuna.

USKOK je od suda zatražio određivanje istražnog zatvora za oboje okrivljenik. Očekuje se da će ročište biti održano iza podneva.