Politika & Kriminal

Istražitelji sumnjaju u još jedan milijunski deal Peteka i HDZ-ovog gradonačelnika: 'Sa šefom sam razgovaral...'

Istražitelji vjeruju da se radilo o dogovoru za reciklažno dvorište u Velikoj Gorici

Istražitelji su u posjedu tajno snimljenih razgovora ivanićgradskog poduzetnika Kreše Peteka s predsjednikom uprave VG Komunalac Juricom Mihaljem o radovima na novom reciklažnom dvorištu u Velikoj Gorici.

Iz njih, kako tvrdi USKOK, proizlazi da je Petek i za taj posao vrijedan oko tri milijuna kuna imao dogovor s gradonačelnikom Velike Gorice Draženom Barišićem.

Ovo je novi moment u procesu koji je prošli tjedan počeo protiv Kreše Peteka i njegove firme Elektrocentar Petek, te ukupno 12 osumnjičenih u korupcijskom lancu koji je navodno formirao.

Unosni poslovi za Krešu Peteka

U Petekovu mrežu od kraja rujna prošle godine, prema tvrdnjama USKOK-a, uvukli su se osim gradonačelnika Barišića (HDZ) i SDP-ov gradonačelnik Nove Gradiške Vinko Grgić, te donedavni šef Janafa Dragan Kovačević. Svi su mu, sumnja se, omogućavali unosne poslove, a Grgić i Kovačević su za uzvrat, navodi se u rješenju o provođenju istrage, dobili i mito.

Preslušavajući brojne snimke Petekovih razgovora koji su tajno nadzirani punih godinu dana, istražitelji su došli i do onog koji, kako ocjenjuju, ukazuje da je s gradonačelnikom Barišićem dogovarao više poslova nego što im se u ovom trenutku stavljaju na teret.

Angažiran iako nije dovoljno stručan?

Za sada se Peteka i Barišića, te nekolicinu njihovih suradnika, tereti za namještanje radova na pročistaču u Velikoj Gorici, te na obnovi rasvjete. U pitanju su poslovi vrijedni oko 180 milijuna kuna. Elektrocentar Petek sklopio je ljetos ugovor s tvrtkom VG Vodoopskrba za pročistač, iako, kako sumnjaju istražitelji, uopće nije adekvatan izvođač za taj posao.

Zato je, što je činio i ranije, Petek okupio više izvođača s kojima se pojavio na natječaju u čiju regularnost USKOK sumnja. Ugovor za gradsku rasvjetu nije još bio finaliziran, a Petek i Barišić u međuvremenu su uhićeni.

Obojica su sada u istražnom zatvoru u Remetincu. Prema onome što proizlazi iz tajnih snimki, za taj zadnji posao, započeo je proces u kojem se natječajna dokumentacija prilagođavala upravo Peteku.

Što je Petek dogovorio sredinom travnja?

Sada su se istražitelji zainteresirali i za detalje još jednog razgovora snimljenog sredinom travnja ove godine. Naime, Petek je tada kontaktirao Mihalja i pitao ga za javno nadmetanje vezano za dogradnju reciklažnog dvorišta što ga je inicirao grad Velika Gorica.

“Čekaj, čekaj, daj ono… sa šefom sam razgovaral ono, nastavak reciklažnog. Ja bi nosil. Očeš ti s menom asfalte i to…”, predlaže Petek Mihalju suradnju.

Mihalj mu na to uzvraća: “Čekaj, sa šefom si razgovarao da bi ti nosio”.

“Da”, odgovara Petek.

Ovo nije prvo Petekovo reciklažno dvorište

I doista, upravo su Petek i Mihalj dobili ovaj posao. Lokalni mediji javili su ovih dana da je na budućem gradilištu reciklažnog dvorišta u Kurilovcu osvanula ploča na kojoj se među izvođačima radova ističu Elektrocentar Petek, VG Komunalac, Mebelt iz obližnjih Orla i još jedna gorička tvrtka Kota GPN. Vrijednost ugovora je oko tri milijuna kuna, a odluka o odabiru donesena je početkom lipnja ove godine.

Prije pet godina Petek je s gradonačelnikom Barišićem potpisao i Ugovor o izgradnji reciklažnog dvorišta u Mraclinskoj Dubravi. Radilo se o dijelu projekta ‘U mojem dvorištu’, koji se kroz operativni program Slovenija – Hrvatska financirao sredstvima Europske unije. Vrijednost radova iznosi 4,5 milijuna kuna.

Nastavite čitati