Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Istraživački novinari pretresli imovinske kartice župana, otkrili svakakve senzacije: imaju neprijavljene kuće na moru, zemljišta i šume

Dekanić navodno ima neprijavljen objekt na oranici u Cerni

FOTO: Pixsell

Mnogi hrvatski župani propustili su u svoje imovinske kartice prijaviti nekretnine, i to neke prilično luksuzne, poput pomoćne kuće s wellnessom u sklopu istarske vile, šume, kuće, oranice, ali i jedan obrt, piše portal Oštro.

Novinari tog istraživačkog portala su u sklopu projekta “Detektor imovine” detaljno pročešljali imovinske kartice hrvatskih župana i gradonačelnika Zagreba, te otkrili brojne nepravilnosti.

Miletić nije prijavio imovinu supruge

Istarski župan Boris Miletić, član IDS-a je propustio prijaviti Povjerenstvu za sprječavanje sukoba interesa pomoćnu zgradu uz vilu Martin u Snašićima u Istri, koju je donedavno iznajmljivala tvrtka oca njegove supruge. Riječ je o turističkom objektu s pet zvjezdica i bazenom, koji je okružen šumom, a Oštro piše da se u tom neprijavljenom objektu nalaze sauna i teretana.

Vila je ove godine prodana stranim državljanima, no pomoćna zgrada i dalje se vodi na Miletićevu suprugu. Istarski župan se pravdao kako mu se dogodio previd u dijelu imovine njegove supruge, koju je naslijedila 2008. od majke.

Kazao je kako je kuća prodana, no da sve transakcije nisu do kraja provedene pa ne može upisati točnu vrijednost prihoda od prodaje u imovinsku karticu. Miletić nije prijavio niti šumu veličine 10.000 četvornih metara u Snašićima, koja je inače bila u njegovoj imovinskoj kartici iz 2022. godine. No, župan je nakon upita novinara ispravio imovinsku karticu.

Dobroslavić zaboravio da ima kuću

Osječko-baranjski župan, HDZ-ovac Ivan Anušić propustio je prijaviti osam nekretnina, a radi se uglavnom o oranicama u mjestu Musić, koje glase na njegovu suprugu. Iz Anušićevog ureda istraživačkim novinarima kazali kako se radi o previdu, te da će Anušić ispraviti imovinsku karticu.

Nikola Dobroslavić, dubrovačko-neretvanski župan, u imovinskoj kartici nije prijavio kuću u Slanom, u čijem je vlasništvu od 2017. temeljem sudske presude, te suvlasništvo nad građevinom u istom mjestu, piše Oštro.

Župan Sisačko-moslavačke županije Ivan Celjak u imovinskoj kartici nije naveo vrt i dvorište uz kuću u Novom Sisku, koju je prijavio i ukupne je površine 813 kvadrata. Za Oštro je kazao da će unijeti te nekretnine u imovinsku karticu, a to je u konačnici i učinio.

Petry obećao ispraviti imovinsku karticu

Propust u imovinskoj kartici je napravio i HDZ-ov ličko-senjski župan Ernest Petry. On nije naveo oranicu u Bilaju veličine 7114 četvornih metara, koju posjeduje njegova supruga.

Petry se pravdao kako je njegova supruga suvlasnica dijelova nekretnina u Bilaju koje je dobila nasljedstvom, no upisi u zemljišnim knjigama nisu sređeni te ne odgovaraju stvarnom stanju. Kada se sve to riješi, unijet će ispravak u imovinsku karticu, uvjerava župan.

Jelić nije prijavio obrt od supruge

Neovisni šibensko-kninski župan Marko Jelić u imovinskoj kartici nije prijavio kuću i oranicu u Kninskom polju, u kojoj je u suvlasništvu s još 10 osoba, te obrt čija je vlasnica njegova supruga. Jelić je, govoreći o oranici i kući u Kninskom polju, ustvrdio kako se stanje vlasničkih knjiga ne podudara sa stvarnim stanjem te da će podatke u imovinskoj promijeniti nakon što se urede zemljišne knjige.

Komentirajući suprugin obrt, Jelić je kazao da će provjeriti treba li obrt upisati u kategoriju vlasništva. Povjerenstvo je za Oštro objasnilo da je Jelić ipak trebao upisati suprugino vlasništvo nad obrtom.

Propuste ima i aferični Dekanić

Propuste u imovinskoj kartici ima još jedan HDZ-ovac, Damir Dekanić, aferični vukovarsko-srijemski župan. Na oranici u Cerni pokraj Županje, koju je uredno prijavio, novinari su pregledom satelitskih snimaka otkrili objekt koji izgleda kao natkrivena kuća, ali nije naveden u zemljišnim knjigama.

Iz Županije su odgovorili da se za česticu na kojoj stoji objekt nisu izdavale građevinske dozvole, dodajući kako nisu zaduženi za inspekcijske poslove. Oštro je poslao upit Dekaniću, a on im je obrazložio kakav objekt se nalazi na spomenutoj čestici.

“Na k.č. broj 2608/78 k.o. Cerna nalazi se kontejner koji je dizalicom stavljen na samostojeće betonske blokove i nije čvrsto povezan s tlom što znači da se ne smatra građevinom. Uz kontejner se nalazi vrtna sjenica s ložištem, otvorena s tri strane dok je s jedne strane zatvorena drvenom konstrukcijom, također montažnog i privremenog karaktera. Sukladno tome, propisano Zakonom o gradnji te Pravilnikom o jednostavnim i drugim građevinama i radovima za navedene građevine nije potrebno raditi glavni projekt niti ishoditi građevinsku dozvolu”, odgovorio je Dekanić.

Hedl otkrio niz Dekanićevih afera

Podsjetimo, Telegramov Drago Hedl prvi je otkrio kako je Dekanić prošloga Uskrsa pijan skrivio prometnu nesreću, a onda to pokušao prikriti uz pomoć policajaca koji su se našli na mjestu nesreće. Zbog toga je uz župana Dekanića prije gotovo dva mjeseca uhićeno troje policajaca te još dvije osobe. No, daleko od toga da je pokušaj zataškavanja nesreće u pijanom stanju jedini Dekanićev krimen. Telegram ima bogatu zbirku tekstova koji se bave vukovarsko-srijemskim županom.

*U prethodnoj verziji teksta smo pogrešno napisali da župan Vukovarsko-srijemske županije Damir Dekanić nije odgovorio na upite Oštra. Kako su obrazložili s Oštra, Dekanić je 9. svibnja 2023. godine odgovorio novinaru Oštra Anti Paviću, koji ga nije vidio.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više