Politika & Kriminal

Istup Thompsonova odvjetnika koji vrijedi zabilježiti: 'Onima kojima nije prihvatljiv ZDS, nije prihvatljiva niti ova država'

Karačić ističe kako u presudi nema nikakvog preokreta jer je njegov klijent i ranije oslobađan

Visoki prekršajni sud donio je odluku po kojoj uzvik “Za dom spremni” na početku Thompsonove pjesme Bojna Čavoglave ne predstavlja nezakonito ponašanje. Vijest je to koju je jučer objavio Jutarnji list pozivajući se na neslužbene izvore bliske sudu.

Autorica teksta u njemu se ogradila navodeći kako ta presuda još uvijek nije konačna jer je zaustavljena u sudskom odjelu, koji analizira svaku novu odluku, utvrđujući je li sukladna s prethodnim presudama tog suda, Strasbourga i Suda EU.

Cilj pisanja utjecaj na sud

Upravo taj dio očito je zasmetao odvjetniku Davorinu Karačiću koji zastupa pjevača Marka Perkovića Thompsona, a koji je za RTL izrazio nezadovoljstvo što se presuda našla u medijima prije nego što ju je on dobio. Istovremeno, medij koji ju je objavio proziva zbog pritiska na sud.

“Ne znam na koji način je list došao do presude. Sam članak smatram tendencioznim i vršenjem pritiska na sam sud. U članku se osjeti politički naboj kojim se, po mom mišljenju, pokušava utjecati na sud da donese drugu odluku i to od strane, po mom mišljenju, osoba koje nisu sklone ni Domovinskom ratu niti hrvatskoj državi”, kazao je Karačić za RTL.

Opovrgavanje medija

Karačić je pritom opovrgnuo dio članka, za koji kaže da govori da je došlo do preokreta nakon niza presuda koje Thompsonu nisu išle u korist. “Ne znam do kakvog je preokreta došlo jer je moj klijent u svim predmetima oslobođen. I ovakva odluka, ako takvu i dobijemo, samo potvrđuje kontinuitet ispravnosti sagledavanja na tu stvar”, kazao je Karačić.

Prema njegovom mišljenju, problematika predmeta ne nalazi se u izrazu ‘Za dom spremni’, već u tome da je taj izraz bio prihvatljiv u Hrvatskoj i Domovinskom ratu te da ne može “tek tako postati neprihvatljiv i nelegalan jer neke strukture smatraju da tako ne bi trebalo biti”. “Mene ustaše uopće ne zanimaju, ali ovdje je riječ o Domovinskom ratu. Očito nekima kojima to nije prihvatljivo, nije prihvatljiva niti ova država”, kazao je Karačić ističući kako su za Thompsona donesene dvije oslobađajuće presude i to one sudova u Karlovcu i Kninu.

Nastavite čitati