Politika & Kriminal

Istupio je čovjek koji je snimio gradonačelnika Požege kako namješta natječaje: 'Prijetili su mi...'

Josip Vitez detaljno je opisao kakvim je pritiscima bio izložen

12.04.2018., Pozega - Gradona​c​elnik​ Pozege​ Darko Pulja​sic ​i direktor Komunalca Anto Beki​c​ zajedno s izv​odjac​ima radova i predstavnicima stanara obi​sao je radove na energetskoj obnovi zgrada. Darko Pulja​sic. 
Photo: Ivica Galovic/PIXSELL
FOTO: Ivica Galovic/PIXSELL

Nakon što je Telegram ekskluzivno objavio tajne snimke na kojima se čuje kako gradonačelnik Požege Darko Puljašić i njegov zamjenik Mario Pilon šefu komunalnog poduzeća naređuju koje firme mora zaposliti, o svemu se oglasio i Josip Vitez, bivši direktor požeške tvrtke Komunalac, koji ih je i snimio.

Tvrdi kako je smijenjen jer nije želio sudjelovati u njihovim igrama. “Ja od ožujka prošle godine ne živim normalno. To su drumski razbojnici. Tako bih ja to okarakterizirao”, kazao je Vitez u razgovoru za Jutarnji list.

USKOK mjesecima istražuje ovaj slučaj

USKOK još od travnja prošle godine istražuje ove sumnje u namještanje poslova, a upravo razgovori Viteza s Puljašićem i Pilonom trebali bi biti ključni dokazi.

Snimio ih je sam Vitez nakon pritisaka da energetsku obnovu dogovori s točno određenim firmama. Čak su i pozivni natječaji, na kojima ima pravo sudjelovati nekoliko tvrtki, trebali biti fingirani i odrađeni samo da se stvori privid zakonitosti. Te tvrtke navodno su za uzvrat financirale određene gradske manifestacije. Sumnja se da su gradu vraćale oko 20 posto iznosa koji su dobile na natječaju.

Vitez potvrdio autentičnost tajnih snimki

Vitez je za Jutarnji list potvrdio autentičnost snimki čije je dijelove objavio Telegram. Napominje kako o njihovom sadržaju ne može govoriti s obzirom na to da je na te okolnosti dao iskaz USKOK-u.

“Ja sam dobio upozorenja nekih kolega, vlasnika dviju tvrtki kojima je bilo dosta takvog načina rada, što se sprema. Konzultirao sam se i s odvjetnikom koji mi je rekao da se takve snimke mogu koristiti kao dokaz, a ja sam, ako mi bude trebalo, i za ‘nedajbože’, odlučio snimiti razgovore s dogradonačelnikom i načelnikom”, ispričao je Vitez za Jutarnji list.

Koliko su novaca planirali dodijeliti?

“Očekivalo se da će biti na raspolaganju 152 milijuna kuna na natječaju i da bi moglo proći četiri do pet naših projekata. Uzeti novac ostalima za 45 projekata značilo bi po meni opljačkati ih, jer oni ne bi prošli na natječaju i meni je to bilo neprihvatljivo. Ja naprosto nisam tako odgojen. Na popis njihovih osam tvrtki koje su trebale dobiti posao, ja sam samoinicijativno dodao njih još devet. Radio sam u interesu Komunalca i ljudi koji su mi povjerili upravljanje zgradama”, opisao je.

Potvrdio je i kako je od njega traženo da se učlani u HDZ. Odbio je to, objašnjavajući kako nije želio biti u istoj stranci s ljudima poput Puljašića i Pilona. “Ja s njima nemam što tražiti”, ističe.

Kako je snimka došla do USKOK-a?

O pritiscima kojima je bio izložen, Vitez je obavijestio predsjednika županijske organizacije HDZ-a Željka Glavića te mu predao snimke razgovora s Puljašićem i Pilonom. Glavić ih je zatim proslijedio policiji, a policija USKOK-u.

Nakon što su snimke došle do istražitelja pritisci prema Vitezu su se nastavili. Dobivao je poruke da će ostati bez posla, da razmisli hoće li nakon smjene uopće moći pronaći posao. Prijetnje su se, prema njegovim riječima, intenzivirale nakon što je Puljašić na posljednjim izborima ušao u Sabor.

Zbog toga je, kaže, snimke spremio na više adresa – kod prijatelja i rodbine. Pilon mu je zatim poručio kako mu je policija javila za snimke. Još lani u svibnju Vitez je dao iskaz u USKOK-u, a u međuvremenu je ispitan i Željko Glavić.

Nastavite čitati