Italija bi iz krize mogla izaći savezom populista i demokrata. To bi značilo potpuni zaokret političkog kursa

Uvjeti koje za suradnju postavlja Demokratska stranka vratili bi Italiju u europski politički mainstream

ZADNJA IZMJENA: kol 22, 2019
Foto: Profimedia, Zuma Press - News

U Italiji je moguć politički obrat. Nakon ovotjedne ostavke premijera Giuseppea Contea, sve se više spekulira o dogovoru populističkog Pokreta 5 zvijezda i Demokratske stranke lijevog centra o formiranju nove vlade koja bi, po svemu sudeći, bila sušta suprotnost onoj koja je zemljom upravljala zadnjih godinu dana. Matteo Salvini, čelnik krajnje desne Lige koji je i izazvao aktualnu političku krizu, mogao bi, pak, ispasti najveći gubitnik.

Talijanski predsjednik Sergio Mattarella, koji u kriznim vremenima poput ovih ima ključnu ulogu, danas je nastavio konzultacije s političkim strankama. Nakon što je primio predstavnike Demokratske stranke (PD), u popodnevnim satima dolaze mu i predstavnici Lige te Pokreta 5 zvijezda (M5S). Ti će razgovori pokazati postoji li doista ozbiljna namjera PD-a i M5S-a da se dogovore oko formiranja nove vlade.

Tegobni pregovori demokrata i populista

Talijanski mediji upozoravaju da je put prema dogovoru vrlo tegoban: te su dvije stranke pregovarale i nakon lanjskih parlamentarnih izbora, ali su pregovori propali. PD, koji je prije toga pet godina bio na vlasti, na tim je izborima doživio potop, a unutar stranke izbile su svađe oko toga trebaju li u savez s populistima ili je bolje da ostanu u oporbi.

Među onima koji su se tada protivili dogovoru bio je bivši premijer Matteo Renzi. Sada se, međutim, upravo njega spominje kao jednog od glavnih zagovaratelja ideje o savezu između demokrata i „grillina” (kako nazivaju Pokret 5 zvijezda, po njegovom osnivaču Beppeu Grillu). Renzi je svjestan da za političke suparnike predstavlja „crvenu krpu” – smatraju ga pripadnikom političkog establišmenta protiv kojeg se, navodno, M5S bori – pa je već najavio da se neće uključivati u novu vladu, bude li ona dogovorena. Jedna je prepreka za potencijalni dogovor, dakle, uklonjena.

Da su u PD-u doista otvoreni za pregovore s Pokretom, u srijedu je potvrdio čelnik demokrata Nicola Zingaretti. Stranka je, kazao je, spremna ispitati postoje li uvjeti za „vladu promjene”. Naveo je pritom pet uvjeta za suradnju s Pokretom. Ako bi se ti uvjeti ostvarili, Italija bi dramatično skrenula s kursa na koji ju je odvela vlada u kojoj je čelnik krajnje desne Lige Salvini nastojao namenuti vlastitu agendu.

Svađe s Bruxellesom i zatvaranje luka

U tih godinu i nešto dana, Italija se redovito sukobljavala s Bruxellesom, osobito zbog proračuna koji je, za ukus europske administracije, bio previše rastrošan i zbog kojeg je Europska komisija vladi u Rimu prijetila disciplinskim mjerama. Salvini je svoju popularnost, pak, dijelom gradio upravo na prozivanju „neizabranih briselskih birokrata”, kako ih voli nazivati, da uništavaju Europu i Italiju.

Rastući rejting njegove stranke pripisuje se i vrlo neprijateljskoj retorici prema migrantima. Salvini je, uostalom, zatvorio talijanske luke za prihvat brodova koji na Mediteranu spašavaju migrante, a kroz parlament progurao novi, rigorozan zakon kojim se maksimalne novčane kazne za brodove koji bez odobrenja ulaze u talijanske vode povisuju sa 50 tisuća na milijun eura.

S novom vladom PD-a i Pokreta 5 zvijezda takvoj politici mogao bi doći kraj. Upravo to proizlazi iz Zingarettijevih uvjeta i izjava: govori se, primjerice, o „lojalnom članstvu” u EU i novoj vladi utemeljenoj na europskim vrijednostima, kao i o promjeni smjera kada je riječ o migracijskoj politici koja se treba bazirati na solidarnosti i međunarodnim konvencijama, s punom suradnjom s EU-om.

Povratak u europski politički mainstream

To bi doista predstavljalo potpuni obrat. Nema više svađa s Bruxellesom ni koketiranja s izlaskom iz eurozone, mijenja se tvrdolinijaška politika prema migrantima, Italija se vraća u europski politički mainstream. Bila bi to, međutim, i pomalo bizarna situacija, da Italija dramatično okrene ploču, mada je jedna od koalicijskih stranaka ostala ista. Je li Pokret 5 zvijezda spreman baš na tolike ustupke?

Baš je i zbog toga još prerano prognozirati hoće li doista doći do dogovora. Nakon sastanka s Mattarellom, čelnik PD-a Zingaretti poručio je da nisu spremni oformiti vladu s Pokretom “pod svaku cijenu”. “Za nas to nije lak izbor”, napomenuo je. U isto vrijeme, neki dužnosnici iz Pokreta negoduju jer smatraju da im, kao stranci koja je na lanjskim izborima bila najjača, ne mogu drugi nametati uvjete.

Što sa Salvinijem?

S druge strane, u dvjema strankama mogao bi ipak prevladati politički pragmatizam. Prema sadašnjem stanju u anketama, izvanredni izbori više idu na ruku Salviniju i njegovoj Ligi. Njihovi dojučerašnji politički saveznici iz Pokreta 5 zvijezda mogli bi na biralištima proći daleko lošije nego lani i izgubiti veliki broj zastupničkih mjesta. Ni Demokratska stranka ne može računati da bi na izvanrednim izborima, da se održe već ove jeseni, prošla briljantno.

Dogovor PD-a i M5S-a ostavio bi Salvinija u oporbi iz koje bi, sasvim sigurno, vikao da su Talijani prevareni jer je njegova stranka, koja po anketama uživa najveću potporu, izigrana. Ali, sam si je kuhao tu kašu, izazvao je krizu usred ljeta, ostaviviši dojam da to čini baš zato da na biralištima potvrdi anketnu popularnost i sebe lansira na poziciju šefa talijanske vlade. Pitanje na koje je trenutno, međutim, teško odgovoriti jest sljedeće: bi li mu takav ishod dodatno povećao popularnost koju bi inkasirao na nekim budućim izborima ili bi, kada izgubi pozornicu kakvu je imao kao potpredsjednik vlade i ministar, njegova politička zvijezda ipak izblijedila?

Irena Frlan Gašparović
Telegram autor
478 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program