Politika & Kriminal

Italija zbog epidemije produljuje izvanredno stanje do kraja travnja

U Italiji je od izbijanja pandemije do sada umrlo 79.819 ljudi

Italija je najteže pogođena europska zemlja u proljetnom valu pandemije. Iz talijanske Lombardije stižu potresne snimke i svjedočanstva liječnika/AFP
FOTO: AFP

Italija produljuje izvanredno stanje uvedeno zbog epidemije koronavirusa do kraja travnja jer još uvijek nema znakova posustajanja širenja zaraze, rekao je u srijedu ministar zdravstva Roberto Speranza.

“Prošli tjedan se stanje s epidemijom općenito pogoršalo, ponovo smo u fazi širenja zaraze. Zbog pokazatelja pogoršanja situacije vlada smatra da je primjereno izvanredno stanje produljiti do 30. travnja”, rekao je ministar.

Od izbijanja zaraze u veljači 2020. u Italiji je od covida-19, bolesti koje uzrokuje novi koronavirus, do sada umrlo 79.819 ljudi. To je drugi najveći broj umrlih od covida-19 u Europi i šesti u svijetu. Sveukupno je u Italiji do sada zabilježeno 2,3 milijuna slučajeva covida-19.

Vlada pred krahom zbog plana oporavka od pandemije

Pandemija koronavirusa ostavila je velike posljedice na talijansko gospodarstvo, a vlada premijera Giuseppea Contea donijela je danas plan o korištenju više milijardi eura iz europskog programa pomoći za saniranje tih posljedica.

Nestranački premijer planira iskoristiti oko 210 milijardi eura iz europskog postpandemijskog fonda oporavka, čemu se usprotivilo dvoje ministara iz stranke Italia Viva bivšeg premijera Mattea Renzija, piše agencija ANSA. Renzi je za poslijepodne najavio konferenciju za novinare na kojoj bi mogao objaviti izlazak svoje stranke iz koalicijske vlade.

On je već više puta najavljivao povlačenje svoje stranke iz saveza s Pokretom pet zvijezda (M5S), socijaldemokrata (PD) te stranke Slobodni i jednaki. Njemu ovaj plan nije prihvatljiv, kao ni ministricama poljoprivrede, Teresi Ballanova i ministrici obitelji, Eleni Bonetti, koje su glasale protiv njega.

Nastavite čitati