Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Ivan Đikić upravo je poslao dokaze o još ozbiljnijem Barišićevom plagiranju

Cijenjeni znanstvenik detaljno je proučio rad ministra

25.04.2013., Umag - Microsoft WinDays13 Busines konferencija. 
Ivan Djikic od 1997. godine voditelj je laboratorija za molekularnu biologiju tumora u Ludwigovom Institutu za istrazivanje raka u Svedskoj. Godine 2002. izabran je za redovitog profesora Medicinskog fakulteta Sveucilista Goethe u Frankfurtu. 
Photo: Dusko Marusic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Nakon što je cijenjeni znanstvenik Ivan Đikić prošlog tjedna pozvao premijera Andreja Plenkovića da zbog plagijata smjeni ministra znanosti i obrazovanja Pavu Barišića, Đikića je javno prozvao dr. Josip Stjepandić, jedan od znanstvenika koji ne dijele njegovo mišljenje. Naime, između ostalog, inzistirao je da Đikić zapravo ničime nije utvrdio Barišićev plagijat, zbog čega ga nepošteno proziva.

I, očito, time izazvao gospodina Đikića da učini upravo to. Znanstvenik je, naime, poslao priopćenje s dokumentima koji “ukazuju na proširenu praksu plagiranja i neetičkih radnji koje je pronašao u znanstvenom radu ministra Barišića”. Kako piše svi dokumenti su prije dva dana poslani i osobno premijeru Plenkoviću te predsjedniku Sabora gospodinu Petrovu s ovim porukama:

‘Moji motivi su iskreni i jasni’

“…Iako od 1992. godine radim izvan Hrvatske i dalje se trudim biti prisutan u javnom životu u Hrvatskoj te se u javnom ophođenju koristim argumentima. Moji motivi su iskreni i jasni: fokus na mlade, znanost i obrazovanje… Jako vrednujem kreativnost i talente kod djece i trudim se potaknuti ih na razvoj istih tijekom školovanja i zato zdušno, već skoro 20 godina obrazujem i pomažem mladima u Hrvatskoj.

Osim toga od 2002. godine radim i fizički u Splitu gdje sam izabran kao profesor i gdje vodim Labaratorij za istraživanje tumora. Dolazim svake godine na nastavu studentima u Split. Ovo Vam pišem da ukažem da sve ovo radim iz dubokih vlastitih uvjerenja da se ovaj slučaj mora rješiti što prije, za dobrobit mladih u Hrvatskoj.

‘Barišić je obmanuo premijera i javnost’

Ministar je obmanuo Premijera i javnost kada je tvrdio da se radi samo o jednoj tiskarskoj grešci u jednoj maloj fusnoti. Nakon opsežne dokumentacije koju sam prikupio utvrdio sam postojanje plagiranja, niza neetičkih radnji, kopiranja rečenica i dijelova pasosa, te zataškavanja prijašnjih radnji. To pokazuje da ministar Barišić opetovno i namjerno preuzima tuđe ideje kao svoje te da čini cijeli niz grešaka u svom radu koje su u suprotnosti s akademskom čestitošću i stručnim znanstvenim radom.

Svi pokušaji relativizacije ovih ozbiljnih slučajeva plagiranja od Vlade RH su znanstveno neobranjivi i prije ili kasnije zbog tih razloga ministar će trebati odstupiti ako želite održati ikakve demokratske standarde zemalja EU-a koje ste obećali javnosti….Osobno sam otvoren za razgovor i raspravu o dostavljenim novim činjenicama.”

U nastavku donosimo dokumente koje je Đikić priložio kao dokaz Barišićeva plagiranja:

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više