Politika & Kriminal

Ivan Penava unio je totalni kaos u obnovu Vodotornja. Nitko ne zna kada će završiti ni koliko će koštati

Drago Hedl ovaj je tjedan obišao radove na milijunskoj obnovi vukovarskog simbola

Mjesec dana prije ovogodišnjeg obilježavanja sjećanja na žrtvu Vukovara, 18. studenoga, posve je jasno da rekonstrukcija Vodotornja, simbola ratnog stradanja tog grada, neće biti završena, a posao će se, sasvim sigurno, nastaviti i u sljedećoj godini. Kada su u svibnju 2017. radovi započeli, vukovarski gradonačelnik Ivana Penava pompozno je najavljivao kako će sve biti završeno za nešto više od godinu dana, do obilježavanja pada Vukovara, 18. svibnja 2018. godine. Onda je rok pomaknuo do proljeća ili ljeta 2019., a u studenom 2018. vrlo je fleksibilno pomaknuo završetak do 2019.. rekavši kako ne zna točno kada će to biti.

Obnovljeni vukovarski Vodotoranj, doduše samo kao maketa, sada se jedino može vidjeti u uredu Vukovarskog gradonačelnika Penave, dok je na terenu stanje radova daleko od završetka. Tvrtka Planum, s kojom je Penava 12. svibnja 2017. potpisao ugovor o rekonstrukciji Vodotornja i koji istječe krajem ovog mjeseca, uputila je zahtjev za produženje ugovora, no iako je do kraja listopada ostalo još dva tjedna, odgovora nema. Neslužbeno se može čuti da ugovor neće biti produžen. Iz gradske uprave Vukovara, gdje po Penavinoj naredbi ignoriraju upite Telegrama, nisu nam odgovorili hoće li radove nakon 31. listopada povjeriti novom izvođaču, ili će posao nastaviti dosadašnji.

Izvođač je optužio Grad Vukovar za opstrukciju

Fotografije snimljene ovaj tjedan pokazuju kakvo je stanje obnove sredinom listopada 2019. godine

Kada je Telegram potkraj ljeta otkrio kako radovi sigurno neće biti završeni ni do 18. studenoga 2019. i kada smo objavili snimke s radilišta, gradonačelnik Penava naložio je istragu kako se novinar Telegrama našao na gradilištu, tko ga je onamo pustio i je li imao propisanu zaštitnu odjeću. Potom se na sjednici Gradskog vijeća obrušio na Telegramovog novinara, potpisnika ovog teksta i javno, pred vijećnicima pohvalio, kako vukovarska gradska uprava s tim novinarom ne želi kontaktirati.

Penavu su očito rasrdile dvije stvari: što je hrvatska javnost, prije nego što je to on objavio, saznala da radovi na Vodotornju opasno kasne i da nikako neće biti završeni ove godine i drugo, još važnije i za Penavu pogubnije, što je izvođač radova odgovornost za to kašnjenje, u određenom smislu, prebacio na investitora, Grad Vukovar, na čijem je čelu Penava. Đuro Bamburač, vlasnik tvrtke Planum građenja, koja izvodi radove na Vodotornju, za opstrukciju je optužio upravo Grad Vukovar. Također, rekao je tada Telegramovom novinaru, zabranio je dolazak na gradilište djelatnicima gradske uprave jer su samo ometali radove.

Gradonačelnik je htio što prije ući u povijest

Danas je više nego očito da se u rekonstrukciju Vodotornja, koji, kada bude završen, treba postati svojevrsni muzej o stradanju tog grada tijekom velikosrpske agresije, ušlo bez nužnih temeljitih priprema i da je sve bilo motivirano političkim razlozima. Gradonačelnik Ivan Penava, očito, htio je što prije ući u povijest, pa je ugovor o početku rekonstrukcije Vodotornja, rekli smo, potpisao 12. svibnja 2017. godine. Druga izmjena i dopuna glavnog projekta koju je potpisala zagrebačka tvrtka Radionica Arhitekture, završena je još u rujnu 2016., a u Upravnom odjelu za prostorno uređenje grada Vukovara zaprimljena u studenom 2016.

I direktor tvrtke Radionica arhitekture, Goran Rako i vlasnik tvrtke Planum, koja izvodi radove, tvrde isto: kada je rađen projekt rekonstrukcije i obnove Vodotornja, koji treba postali spomen obilježje Domovinskog rata, nije se znalo stvarno stanje te, u ratu teško oštećene građevine. Nije se, dakle, moglo predvidjeti što će sve biti potrebno učiniti, kakvi će se zahvati morati izvršiti da bi Vodotoranj ostao stabilan i uglavnom očuvan u stanju u kakvom je dočekao završetak rata. Primjerice, nije se – sve do početka izvođenja radova – znalo da je Vodotoranj nakošen oko 18 centimetara, nije se znalo u kakvom je stanju krov i kruna koja ga drži, kao ni razmjeri oštećenja nastali izravnim topničkim pogocima i granatama.Projekt je dakle rađen na temelju parametara koje je dostavio investitor, Grad Vukovar, a koji nisu odražavali stvarno stanje stvari.

Tek kad su krenuli radovi i kad se vidjelo u kakvom je stvarnom stanju Vodotoranj, nastali su ogromni problemi pa je izvođač radova tražio da se radovi obustave dok se u projektu ne učine preinake, na osnovu stvarnog, a ne pretpostavljenog stanja. No, investitor, Grad Vukovar, tome se usprotivio, pa se sve rješavalo u hodu, a tako je i danas. Zbog toga radovi ne samo da kasne, već bi mogli i značajno poskupiti što su u razgovoru za Telegram potvrdili i projektant i izvođač posla. Doduše, uz ogradu da se to zna događati i na drugim gradilištima, te da vukovarski Vodotoranj, po tome nije izuzetak.

Projekt su svako malo mijenjali bez plana, u hodu

Da ni danas ne postoji projekt kako ostakliti rupe u stijenama Vodotornja, nastale ratnim razaranjima, a većina kojih će ostaviti sačuvana, ali ustakljena, slažu se i Bamburač i Rako. Prvotna ideja bila je da će se staklene plohe spustiti kroz otvor krova Vodotornja, no to neće biti moguće jer je krov, zajedno s betonskom krunicom na vrhu zgrade, držao konstrukciju zidova, pa bi njihovo uklanjanje dovelo od rušenja građevine.

Tada se, izmjenom projekta ”u hodu”, jako oštećeni krov učvrstio novim slojem, pa spuštanje stakla na taj način sada nije moguće. A kako se radilo o dimenzijama 1,8 puta 3 metra, sada ih više nije moguće unijeti u unutrašnjost zgrade, jer tako veliki otvori ne postoje, pa će se morati upotrijebiti manje staklene površine, koje će onda biti učvršćene metalom, što pak, iziskuje preinake projekta.

Gradonačelnik Vukovara Ivan Penava uporno o svemu šuti i ne želi prizvati krivicu investitora koji je posao započeo ishitreno, bez temeljite pripreme, što sada dovodi do ogromnog kašnjenja radova i upitnog roka završetka. Ukoliko uistinu povrijeđeni Penava, koji se naljutio na izvođača radova jer je novinaru Telegrama omogućio pristup gradilištu, nađe novu tvrtku koja će nastaviti radove, sigurno je da bi to dodatno prolongiralo rok. Penava o svemu mudro šuti, dosljedan svojoj izjavi na Gradskom vijeću, kako na upite Telegrama neće odgovarati.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu