Vrdoljak je gostovao u Nedjeljom u 2, izvukli smo što je pričao o Agrokoru, Mrak Taritaš i dogovoru sa SDP-om

Između ostalog, rekao je da građani ne bi trebali plaćati tuđe dugove

ZADNJA IZMJENA: ožu. 19, 2017
Foto: Screenshot HRT

Gost današnje emisije Nedjeljom u dva bio je predsjednik Hrvatske narodne stranke Ivan Vrdoljak. U emisiji je, između ostalog, govorio o lokalnim izborima u Zagrebu, Anki Mrak Taritaš te situaciji u Agorkoru.

“Situacija oko Agrokora može se odraziti na BDP, prihode proračuna, na ekonomski utjecaj u regiji, na niz kooperanata i partnera Agrokora. Može se odraziti na oko 150.000 zaposlenih. To je sigurno ogroman utjecaj na hrvatsko gospodarstvo i ne treba sad gledati kroz prizmu obitelji Todorić. Ovo nije trenutak za jeftini populizam. Bitno je da zadržimo mir i stabilnost”, rekao je Vrdoljak.

Ne misli da bi se sad trebao uključiti HBOR

Dodao je i da se ne smije dogoditi da hrvatski građani plaćaju tuđe dugove. Upitan vjeruje li da je cijela stvar oko Agrokora dio ruskog plana za ulazak na jugoistočno tržište, Vrdoljak je rekao da misli da se u toj priči radi isključivo o poslovno financijskom interesu i da “ne vidi zašto bi Rusi imali politički interes u kontroli proizvodnje sladoleda u Hrvatskoj”.

Upitan misli li da se u situaciju oko Agrokora treba uključiti HBOR, Vrdoljak je rekao kako sada nije trenutak za takvo rješenje. “Ishitreno davati nove kredite a ne znaš što je scenarij za idućih pola godine – stabilizacija tvrtke, restrukturiranje, deinvestiranje, refinanciranje postojećih obaveza. Tek kad se sve sagleda, HBOR mi mogao u jednom trenutku doći, ali na ovaj sada način je neprimjereno”, izjavio je.

O pregovorima SDP-a i Mrak Taritaš

Stanković i Vrdoljak razgovarali su i o situaciji oko lokalnih izbora u Zagrebu, gdje HNS-ova kandidatkinja Mrak Taritaš treba dogovoriti podršku SDP-a. Na pitanje kako napreduju pregovori, rekao je: “Mi smo prije pola godine istakli kandidata. Anka je krenula u kampanju za gradonačelnicu, izradu programa, prezentaciju programa i širenje spektra ljudi. Ja nisam sudjelovao u pregovorima oko Zagreba. Pregovore vodi Anka Mrak Taritaš i ovo je pitanje za nju i za SDP. Koliko znam, pregovori su u završnoj fazi. Ono najvažnije, a to su programi, već je dogovoreno. Ostao će biti usuglašeno”.

Na pitanje stoji li i dalje pri mišljenju da Davor Bernardić ne odaje dojam čovjeka koji bi jednog dana želio postati premijer, Vrdoljak je rekao da je stekao dojam da je Bernardić iskren i otvoren i da mu treba dati još vremena. “Prerano je. Nije dugo predsjednik SDP-a, pa mu dajte malo vremena da se pokaže. Odmah je upao u vatru lokalnih izbora. Nije to niti lako“.

Jerko Mihaljević
Telegram autor
685 članaka Više o autoru