Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ivica Todorić upravo je optužen da je nezakonito došao do više od 18 milijardi kuna za Agrokor

Uz Todorića su optužene 22 osobe, a istražitelji vjeruju da imaju dokaze o kriminalu koji se odvijao od 2010. do 2017. kada su zloupotrebljavali mjenice i faktoring

24.4.2009., Zagreb - Konzumov novi logisticko-distributivni centar u ulici Marijana Cavica 1. Premijer Ivo Sanader i Ivica Todoric u obilasku novog centra koji je u fazi zavrsavanja. Ante Todoric.
Photo: Jurica Galoic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Bivši šef Agrokora Ivica Todorić optužen je za kriminal s mjenicama težak preko 18 milijardi kuna. Uz njega je, kako je maloprije priopćeno iz Županijskog državnog odvjetništva u Zagrebu, optuženo još 22 ljudi koji su mu navodno pomagali da preko tih mjenica i faktoring društava, godinama prikriveno financira Agrokor.

U ovom trenutku nije službeno potvrđeno koje su sve tvrtke obuhvaćene ovom optužnicom, no Telegram neslužbeno doznaje da se radi o trgovačkom društvu Agrokor i još sedam firmi iz koncerna Agrokor.

Kako je tajno financiran Agrokor?

Prema optužnici, prikriveno financiranje odvijalo od 4. siječnja 2010. do početka travnja 2017. preko 13 tvrtki. Za to su već ranije optužene – Franck, Sokol Marić Security, Granolio, AWT International, Tehnika, Saponia, Pet Prom, Agrofructus, Chromos Agra, Unex, Alca i Kraš. Na ovakav model financiranja odlučili su se jer su Agrokor i njegove tvrtke bili prekomjerno financijski izloženi prema bankama, te je postojala zabrana da ih banke kreditiraju.

Međutim, Todorić i njegovi prvi suradnici, prema navodima optužnice, potpisivali su mjenice kako bi ih predali na otkup financijskih institucijama. U njima je, sumnja se, bilo lažno navedeno da su izdane za vrijednost primljenu u robi.

Do koliko je novaca došao Todorić?

Osim toga okrivljeni su potpisivali i ugovore o faktoringu i otkupu mjeničnih potraživanja. Sasvim precizno, u financijskim institucijama otkupljivali su eskontirane mjenice, jer je u ugovorima stajalo da Franck i ostalih 12 firmi imaju potraživanja prema Agrokoru i još sedam tvrtki iz koncerna.

Istražitelji su utvrdili da to nije bila istina jer su sporne mjenice izdavane na temelju sklapanih ugovora o financijskom zajmu, a ne za primljenu robu.

U ime Agrokora tako su potpisane 393 mjenice teške 533.788.250 kuna, dok je u ime ostalih tvrtki iz koncerna potpisana radi predaje na otkup 2.761 mjenica na ukupan iznos od 17.839.185.000 kuna.

Za što je točno optužen Todorić?

Na osnovu svi tih mjenica naknadno su sklapani ugovori o faktoringu i otkupu mjeničnih potraživanja, a sav novac, stoji u optužnici, završavao je u Agrokoru.

Ivica Todorić i još 22 osobe sada su optužene za krivotvorenje. Ranije su protiv Todorića već podignute dvije optužnice. U jednom procesu u međuvremenu je oslobođen, dok u drugom optužnica nije potvrđena jer je u pitanje doveden status vještaka koji je analizirao sumnjivo poslovanje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više