Ivici Lovriću bilo je super na sudu, ima šanse da se izvuče jer mu je ured pretražen nezakonito

Slučaj zagrebačkog pročelnika, gradonačelnikovog bliskog suradnika

ZADNJA IZMJENA: ruj 11, 2017
Foto: Vjekoslav Skledar

Proces protiv Ivice Lovrića, šefa kampanje i jednog od najbližih suradnika Milana Bandića, optuženog da je sudjelovao u kriminalu vezanom uz transfer košarkaša Cibone Darija Šarića, danas se dodatno zakomplicirao. Naime, neslužbeno doznajemo kako svjedoci pretrage njegovog ureda danas nisu potvrdili da je taj proces proveden prema zakonu.

Hoće li zato dokazi pronađeni prilikom te pretrage biti prihvaćeni na sudu, znat će se tek u srijedu za kada je najavljena odluka o osnovanosti optužnice protiv Lovrića. Iskazi danas ispitanih svjedoka i policajaca koji su obavljali pretragu kod Lovrića ključni su za tu odluku. Riječ je, inače, o slučaju otvorenom još u studenom 2014. godine kada je Lovrić uhićen zbog malverzacija u koje je, navodno, bio upleten i Josip Klemm, vlasnik zaštitarske firme koji je Ciboni u prosincu 2012. posudio više od pola milijuna eura. Odluka o optužnici odgađana je sve do sada.

Klemmova pozajmica Ciboni

USKOK tvrdi da je Lovrić zlorabio svoju funkciju predsjednika Cibone prilikom transfera igrača Darija Šarića. Naime, uoči prodaje Šarića dogovorio je s Klemmom pozajmicu od 550 tisuća eura kako bi se isplatila odšteta Hrvatskom košarkaškom savezu, računajući da će s vlasnikom zaštitarske tvrtke podijeliti 1,2 milijuna eura koliko bi Ciboni pripalo u slučaju jednostranog raskida ugovora sa Šarićem. Prema optužnici, tim dogovorom Lovrića i Klemma, Cibona se obvezala da će pozajmicu s pripadajućom kamatom od 8 posto vratiti do 1. rujna 2014. godine.

Osim toga, na Klemmov zahtjev, ugovoreno je i da će Cibona, ako Šarić jednostrano raskine ugovor i prijeđe u drugi klub, pola ukupnog iznosa, umanjenog za iznos pozajmice i proviziju agenta, isplatiti tvrtki Klemm security. U pitanju je iznos od 227.435,89 eura.

No, do isplate tog iznosa nije došlo jer ga je Cibona odbila isplatiti, pokrenuvši ubrzo i sudski spor protiv Klemmove tvrtke zbog smanjenja obveza na pravičan iznos. Istražitelji su tada pretražili kuću i ured gospodina Lovrića, kao i prostorije Košarkaškog kluba Cibona koje je koristio dok je bio njegov predsjednik. Tu je funkciju napustio svega dva mjeseca prije uhićenja.

Pretraga Lovrićeve kuće i ureda

Lovrićeva odvjetnica Ksenija Vržina upozorila je da na zapisnicima o pretrazi njegove kuće i ureda nema potpisa svjedoka. A ti su potpisi prema Zakonu o kaznenom postupku nužni, jer njima svjedoci jamče da je pretraga provedena zakonito i da su joj cijelo vrijeme bili nazočni.

Danas su svjedoci, kako doznajemo, potvrdili da su bili u Lovrićevom uredu tijekom pretrage, no ne znaju koju su sve dokumentaciju istražitelji tada odnijeli. Tvrde kako im nitko nije rekao što kao svjedoci pretrage moraju raditi, te da su cijelo vrijeme samo stajali sa strane. Zbog toga su u konačnici odbili potpisati zapisnike o pretrazi. Negirali su da su to učinili na nagovor tadašnjeg Lovrićevog odvjetnika Krešimira Krsnika koji je tijekom pretrage stigao u gradski ured. Policajci koji su pretragu obavili na sudu su potvrdili kako je ona provedena po zakonu.

Sud će ključnu odluku donijeti za dva dana

Kome će sud u konačnici povjerovati, odnosno hoće li potvrditi ovu optužnicu ili ju vratiti USKOK-u na doradu, znat će se u srijedu. Sumnje u zakonitost procesa mogle bi, kako je Telegram već izvještavao, dati obrani mogućnost da optužnicu sada ponovno dovede u pitanje.

Njome je Lovriću na teret stavljeno i nezakonito zapošljavanje u podružnici Zagrebačkog holdinga – Upravljanje sportskim objektima. USKOK vjeruje kako ima dokaze da je Lovrić, koristeći svoj autoritet pročelnika, potkraj studenoga 2013. godine tražio Dragutina Kosića, koji je tada upravljao sportskim objektima u Zagrebu, da zaposli petero tadašnjih zaposlenika Cibone bez obzira ispunjavaju li uvjete te bez obzira na stvarne potrebe zapošljavanja.

Kosić je Lovrića i poslušao, pa je i sam optužen u ovom slučaju. Novi zaposlenici nastavili su raditi u Ciboni, a plaćala ih je ustanova Upravljanje sportskim objektima kao poslovni sljednik Podružnice. Na ovaj način gradski je proračun oštećen za 659.935,75 kuna. Lovrić je optužen da je zlorabio svoj položaj te trgovao vlastitim utjecajem, dok je Klemm okrivljen da ga je na to potaknuo. Kosić je pak u tome pomagao, a u međuvremenu je sve priznao i s tužiteljstvom se nagodio na uvjetnu kaznu.

Ana Raić Knežević
Telegram autor
1988 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program