Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Ivo Sanader 28. rujna dolazi na Vrhovni sud, tada je zakazan početak 3-dnevne rasprave o 'aferi Fimi media'

Sanadera je Županijski sud nepravomoćno osudio na 9 godina zatvora

21.01.2013., Zagreb - Svjedocenjem Roberta Jezica nastavljeno je sudjenje bivsem premijeru Ivi Sanaderu, njegovoj stranci HDZ-u i ostalim optuzenima u aferi Fimi media.
Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: PIXSELL/PIXSELL

O “aferi Fimi media” konačno će raspravljati i Vrhovni sud RH. Prema podacima sa službene internetske stranice, javna sjednica vijeća Vrhovnog suda o žalbama na presudu Županijskog suda u Zagrebu izrečenima bivšem premijeru Ivi Sanaderu i njegovim suradnicima zbog izvlačenja milijunskih iznosa iz javnih poduzeća preko marketinške tvrtke “Fimi media” bit će održana krajem rujna ove godine. Sudac izvjestitelj u ovom slučaju bit će Marijan Svedrović.

Sanadera je Županijski sud u Zagrebu nepravomoćno osudio na devet godina zatvora, Mladena Barišića, bivšeg rizničara HDZ-a na tri godine zatvora, Ratka Mačeka, bivšeg glasnogovornika HDZ-a na godinu uvjetno uz rok kušnje od četiri godine, Branku Pavošević, bivšu računovotkinju HDZ-a na godinu i pol zatvora, te Nevenku Jurak, šeficu “Fimi medie” na dvije godine zatvora.

Sanader osim toga mora vratiti i 15,27 milijuna kuna, dok je HDZ-u, kao prvoj osuđenoj stranci naloženo vraćanje 30 milijuna kuna. Presudom je “Fimi media” kao pravna osoba ukinuta, te joj je oduzeto 11.897.223 kune.

17.01.2015., Zagreb - Zgrada Vrhovnog suda Republike Hrvatske.  Photo: Zeljko Lukunic/PIXSELL
Na Vrhovnom sudu tri dana će se raspravljati o žalbama obrane, ali i USKOK-a PIXSELL/PIXSELL

Trodnevna rasprava

Svoje argumente vrhovnim sucima okrivljenici, njihovi branitelji, te predstavnik Državnog odvjetništva RH moći će izositi 28., 29. i 30. rujna. Javne sjednice zakazane su u devet sati, a kako nam je potvrđeno Ivo Sanader će iskoristiti zakonsko pravo i osobno doći na Vrhovni sud RH.

17.04.2012., Zagreb - Na Zupanijskom sudu nastavljeno je sudjenje za Fimi mediju, najvecu korupcijsku aferu u RH. Optuzeni Mladen Barisic.  Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
Zbog odluke Mladena Barišića da ne odgovara na pitanja mogla bi pasti ova presuda PIXSELL/PIXSELL

Mladen Barišić ocijenio je kako nije potrebno da se pojavi na javnim sjednicama, jer je ionako priznao krivnju. Žalba je u njegovom slučaju podnijeta zbog visine kazne što mu je izrečena.
No, upravo bi Barišićevo priznanje moglo biti temelj za rušenje ove presude, budući da bivši glavni rizničar HDZ-a, kao što smo već pisali, nije želio odgovarati na pitanja obrane, odnosno odvjetnika ostalih suokrivljenika. Tako im je uskratio tzv. konfrontacijsko pravo, točnije mogućnost da preispitaju njegov iskaz, njegovu verziju izvlačenja novca iz javnih tvrtki za tzv. “crni fond” HDZ-a.