Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Iz Afrike se šire nove varijante omikrona, Capak kaže da ćemo biti spremni: 'Na jesen ćemo imati cjepiva i za njih'

Kaže i da postoje osobe koje relativno visok mortalitet od covida nastoje iskoristiti u političke svrhe

09.06.2022., Zagreb - Knjiznica HAZU-a. Predstavljanje prvog vodica za pacijente "Povratak zdravlja i snage nakon covida -19". U brosuri su detaljno opisani simptomi i nacini oporavka najcescih post-covid simptoma kao sto su bol u prsima, otezano disanje, suhi i neproduktivni kasalj, poremecaj pamcenja i spavanja, bolovi u misicima i ispadanje kose. Sudionici i autori predstavljanja su ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak i pomocnica ravnatelja za javno zdravstvo Marija Bubas. Photo: Sanjin Strukic/PIXSELL
FOTO: Sanjin Strukic/PIXSELL

Nove podvarijante omikron virusa, BA.4 i BA.5, koje se ubrzano šire iz Južne Afrike, nisu još zabilježene u Hrvatskoj, potvrdio je danas ravnatelj Hrvatskog zavoda za javno zdravstvo (HZJZ) Krunoslav Capak te najavio na jesen cijepljenje novom vrstom cjepiva za omikron varijantu.

Još nismo zabilježili četvrtu i petu podvarijantu omikrona, ali s obzirom da se šire svijetom, svakako će doći i do nas, izjavio je Capak uoči predstavljanja HZJZ-ova vodiča “Povratak zdravlja i snage nakon covida-19”. Nove podvarijante, kaže, ponašaju se slično kao “osnovni omikron”, odnosno uzrokuje blaži oblik bolesti.

Najavio je i da će vrlo brzo biti registrirana nova cjepiva koja će štititi protiv omikrona i biti na raspolaganju do jeseni.

Mortalitet u političke svrhe

Do sada se nešto manje od milijun ljudi cijepilo trećom dozom, a u HZJZ-u očekuju da će se ta populacija na jesen cijepiti i novim cjepivom. Capak se osvrnuo i na relativno visok mortalitet u Hrvatskoj od covida, od kojega je do sada umrlo nešto manje od 16.000 osoba.

“Postoje osobe koje to nastoje iskoristiti u političke svrhe, pa kažu da je epidemija loše odrađena i da smo zato imali visok mortalitet”, ustvrdio je Capak te dodao kako je HZJZ evidentirao deset razloga, a na prvom mjestu je slab odaziv na cijepljenje.

Naime, po procijepljenosti od Hrvatske su u EU lošije samo Bugarska i Rumunjska. Kao druge visokorizične faktore Capak je izdvojio i to što se u Hrvatskoj “puno puši, nepravilno hrani, a imamo i više od 60 posto pretilih iznad 60 godina”.

Simptomi ‘dugog covida’

Capak i njegova pomoćnica Marija Bubaš predstavili su vodič kojim žele informirati javnost o post-covid sindromu ili “dugom covidu”, kako bi ga građani na vrijeme prepoznali i obratili se liječniku.

“Oko 85 posto pacijenata s dugim covidom osjeća umor”, kazala je Bubaš. Post-covid označava niz simptoma koji traju tjednima nakon preboljenja i ne mogu se objasniti drugom dijagnozom. U brošuri su detaljno opisani najčešći, kao što su bol u prsima, otežano disanje, suhi kašalj, poremećaj pamćenja i spavanja, bolovi u mišićima i ispadanje kose. Za brži oporavak savjetuje se pravilna prehrana, hidratacija, tjelesna aktivnost i dodaci prehrani.

“Post-covid simptomi zahvaćaju sve organske sustave i zahtijeva multidisciplinarni pristup”, istaknuo je Capak.

Porast slučajeva post-covida

Svjetska zdravstvena organizacija tek je 2021. godine uvela dijagnozu post-covid sindroma. Te je godine u Hrvatskoj u primarnoj zdravstvenoj zaštiti evidentirano 12.000 takvih slučajeva, a 200 ih je bilo na bolničkom liječenju.

Ove godine uočljiv je značajan porast, pa u dva i pol mjeseca 2022. godine imamo 24.000 zabilježenih slučajeva post-covid sindroma u primarnoj zdravstvenoj zaštiti, te više od 400 slučajeva bolničkog liječenje.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više