Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Iz DP-a brzo demantirali da ih je HDZ kontaktirao, Peternel i Bartulica tvrde da o tome ne znaju ništa

Ipak kaže da mu je lakše zamisliti suradnju s HDZ-om nego ljevicom

09.12.2021., Zagreb - Prosvjed majki odgajateljica ispred Gradske skupstine zbog najave modificiranja te mjere o kojoj ce se danas raspravljati u Gradskoj skupstini. Igor Peternel Photo: Marko Lukunic/PIXSELL
FOTO: Marko Lukunic/PIXSELL

Jutarnji list jutros je objavio da su iz HDZ-a, još prije nego što su se odlučili predložiti Stjepana Čuraja za nasljednika ministra graditeljstva Darka Horvata, pokušali kontaktirati pojedine stranke oko moguće suradnje ukoliko bi došlo do raspada vladajuće koalicije. Jedna od tih stranaka je, tvrdi Jutarnji, Domovinski pokret, a list prenosi i neimenovanog izvora iz Domovinskog pokreta koji tvrdi da je stranka “rezolutno odbila” HDZ.

Sada informaciju da je HDZ zvao Domovinski pokret i nudio suradnju demantiraju članovi Penavine stranke. Prvo je Igor Peternel za Index rekao da ponude HDZ-a prema Domovinskom pokretu nije bilo. “Ja nisam za to čuo, ali ni oni s kojima sam pričao. Ja ne znam ništa o tome niti ćemo mi s njima išta pričati”, rekao im je.

Za televiziju N1 je istu vijest komentirao Stephen Nikola Bartulica. “Koliko znam kontakta nije bilo, samnom nitko nije razgovarao. Moje iskustvo govori da bi HDZ teško pristao na takav obrat u ovakvoj situaciji”, rekao je nazvavši ih skupinom oportunista koja se ziheraški ponaša.

Ipak kaže da mu je lakše zamisliti suradnju s HDZ-om nego ljevicom

Kazao je i da bi im Domovinski pokret, kada bi se HDZ javio, nametnuo neke uvjete za koje vjeruje da ne bi bili prihvaćeni. Nije odgovorio na pitanje je li siguran da nijedan član DP-a ne bi dao podršku Plenkovićevoj Vladi rekavši tek da bi morali imati konzultacije o tome.

“HDZ ima jako puno razloga zašto izbjeći nove izbore, ali politika je umijeće mogućega. Ja sam realan i zalažem se za razboritu politiku. Inače, u ovom prostoru, što se mene tiče, mogu lakše zamisliti neku suradnju s HDZ-om nego s ljevicom”, kazao je.

Rekao je da to nije isključeno, ali smatra da takva suradnja trenutno nije aktualna. “Iskustvo me naučilo da ne isključujem ništa”, kazao je pa dao opasku kako zemljom vladaju politički uhljebi a ne ljudi koji imaju viziju.