Politika & Kriminal

Iz Fonda odgovorili Horvatu, kažu da još uvijek nemaju ovlasti pobrinuti se za stradalnike potresa

Tvrde da već dugo traže primopredaju ovlasti, ali će se to dogoditi tek 1. listopada

13.11.2020.,  Zagreb - Privremeni ravnatelj Fonda za obnovu Grada Zagreba, Krapinsko-zagorske zupanije i Zagrebacke zupanije Damir Vandjelic predstavio je taj Fond i prve poduzete korake na celu tek osnovane institucije, najavio sljedece aktivnosti te predstavio svoju imovinsku karticu. 
Photo: Igor Kralj/PIXSELL
FOTO: Igor Kralj/PIXSELL

Ministar graditeljstva Darko Horvat jutros je za N1 televiziju govorio o planovima da se pronađe smještaj za građane čiji su domovi stradali u potresu, a trenutno stanuju u neadekvatnim uvjetima. Ujedno je odgovorio i šefu Fonda za obnovu Damiru Vanđeliću, koji je jučer rekao kako tisuću ljudi na Banovini nema smještaj.

Horvat je danas u intervjuu odmah istaknuo da je odgovornost za privremeni smještaj stradalnika na Fondu. “Zakon je vrlo jasan, odgovornost za privremeni smještaj je na Fondu i zakon daje Vanđeliću mogućnost da zbrine ljude koji nisu zbrinuti.” Na tu je ministrovu izjavu vrlo brzo stigla reakcija iz Fonda.

Iz Fonda ministru poručili da oni još nisu odgovorni

Oni poručuju kako još nisu odgovorni za smještaj osoba čiju su domovi stradali u potresu, javlja N1. U Fondu smatraju kako bi bilo najbolje da je Vanđelić preuzeo tu odgovornost još u veljači kada su usvojene izmjene Zakona, ali do toga nije došlo. Tvrde i da su više puta tražili primopredaju ovlasti, a na kraju je odlučeno da će se ona dogodili 1. listopada, do čega ima još dva tjedna.

Podsjetimo i što je jučer rekao Damir Vanđelić: “U ingerenciji Fonda je 1638 jedinica, a prema zahtjevima za privremeni smještaj još je oko 1000 zahtjeva u obradi koje lokalna uprava provjerava. Oko 1000 obitelji još treba privremeni smještaj u mobilnim jedinicama. Oni nemaju ništa.” Osim toga, kazao je i kako od 1638 koji već jesu u mobilnom smještaju jedan dio nema struju, a drugi nema grijanje.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu