Politika & Kriminal

Iz Holdinga su reagirali na snimku koju svi šeraju; tvrde da različito smeće ne bacaju u isti kamion

Kažu kako se radilo o dvije identične vrste otpada

FOTO: Screenshot Facebook

Jučer se, kao što smo pisali, po društvenim mrežama proširila snimka objavljena na Facebook profilu zastupnika u zagrebačkoj Gradskoj skupštini Renata Peteka na kojoj se, kako tvrdi Petak, vidi da radnici zagrebačke Čistoće u isti kamion bacaju smeće koje su građani razvrstali u različite spremnike. Holding je danas organizirao presicu na kojoj su demantirali Peteka.

“Nije točno da Čistoća različite vrste otpada odvozi u istom kamionu. Ovdje se radi o dvije identične vrste otpada i nije došlo do nikakve pogreške. Pražnjene su plastika i metal i nije došlo do miješanja otpada. Žao mi je što što nismo kompletnu situaciju objavili jučer. Odgovorni za ovo će snositi posljedice, poboljšat ćemo komunikaciju s medijima”, rekla je na konferenciji za medije Senka Knežević, Holdingova službenica za informiranje.

Knežević je naglasila da se otpad koji građani razdvajaju ne odvozi u istim kamionima, niti u isto vrijeme. A onda je malo priprijetila, rekavši kako je širenje lažnih vijesti i uznemirujućih glasila kazneno djelo. “Zagrebački Holding će razmotriti sve pravne elemente ovog događaja i poduzeti sve pravne radnje koje nam stoje na raspolaganju”, rekla je Knežević.

Snimku komentirao i Bandić

Snimku je danas komentirao i zagrebački gradonačelnik Milan Bandić koji je sve nazvao “beskrupuloznom laži”.

“Drugo im nije ništa preostalo nego da lažu i podvaljuju, to im je sastavni dio posla. Ja bih na njihovom mjestu bio konstruktivan, ukazivao na greške koje čini gradonačelnik, jer nije Bog ni svetac, a ono što je dobro bih pohvalio i afirmirao, a ne insinuirao i lagao. Nismo mi bedasti da najprije molimo ljude da odvajaju otpad pa da sve skupa trpamo u isti kamion”, rekao je gradonačelnik.

I Petek danas priznao pogrešku

Zastupnik u Gradskoj skupštini Petek jučer je objavio snimku uz koju je napisao: “Evo kako funkcionira sustav odvojenog prikupljanja sortiranog otpada iz podzemnih spremnika u Zagrebu. Brižni građani razdvajaju otpad, odlažu u postavljene spremnike, a oni sve odvoze kao da je to smeće, iz žute ili plave kante, u istom kamionu. A možda ga voze i na isto mjesto, smetlište Jakuševec? Lokacija: Kranjčevićeva ulica”.

No, gospodin Petek danas je priznao pogrešku. Za tportal, koji objavio video sniman iz drugog kuta i koji pokazuje kako se u obje kante nalazio isti otpad, rekao da je točno kako se pod zemljom nalazi jedno, a nad zemljom drugo. “Nažalost, iz kuta iz kojeg je snimljen video ne vide se oznake koje su nad zemljom”, rekao je Petek.

Ipak, dodao je kako to ne umanjuje činjenicu da Zagreb nije spreman na odvojeno prikupljanje otpada. “U osam mjeseci, koliko sam u Skupštini, svaki mjesec se govori o otpadu i evidentno je to da se u cijelu priču ušlo nepripremljeno.”

Petekov video možete pogledati u videu niže.

Evo kako funkcionira sustav odvojenog prikupljanja sortiranog otpada iz podzemnih spremnika u Zagrebu.Brižni građani razdvajaju otpad, odlažu u postavljene spremnike, a oni sve odvoze kao da je to smeće, iz žute ili plave kante, u istom kamionu. A možda ga voze i na isto mjesto, smetlište Jakuševec?Lokacija: Kranjčevićeva ulica

Gepostet von Renato Petek am Montag, 2. April 2018

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu