Politika & Kriminal

Iz Milanovićevog ureda javljaju da je Slovenija prva zemlja koju će posjetiti. Srest će se s Pahorom

Najspornija točka u odnosima dviju država je arbitraža o granici

19.02.2020., Zagreb - Predsjednik Republike Zoran Milanovic polozio vijence i zapaliio svijece kod spomenika Glas hrvatske zrtve – Zid boli, na grobnicu Narodnih heroja te na grobu Ivice Racana i prvog predsjednika RH dr Franje Tudjmana. 
Photo:
FOTO: Robert Anic/PIXSELL

Slovenija je prva zemlja koju će posjetiti predsjednik Zoran Milanović. Iz njegovog ureda upravo su izvijestili da Milanović u četvrtak ide u radni posjet susjednoj državi, u Otočec ob Krki. “Za svoj prvi inozemni posjet kao predsjednik Republike, predsjednik Milanović odabrao je Republiku Sloveniju i susret s predsjednikom Republike Slovenije Borutom Pahorom“, navode u priopćenju.

Već se neko vrijeme nagađalo da bi prva destinacija za putovanje novog predsjednika mogla biti upravo Slovenija. No, on to dosad nije potvrđivao. Neki dan je, primjerice, na novinarsko pitanje uzvratio da će mu prvo predsjedničko putovanje, stjecajem okolnosti, biti “na zapad”.

Sporna arbitraža i žica

Tijekom kampanje Milanović je isticao da mu je jedan od prioriteta poboljšanje odnosa sa susjednom državom. U odnosima Hrvatske i Slovenije najspornije pitanje je, dakako, granica. Hrvatska je 2015. godine, u vrijeme dok je upravo Milanović vodio Vladu, izašla iz arbitraže o granici i ne priznaje presudu arbitražnog suda. Slovenija, pak, inzistira da se ta presuda primijeni.

To je stav i slovenskog predsjednika Pahora, koji je nedavno izjavio da je pitanje granice s Hrvatskom riješeno, ali da “susjedna i prijateljska država još nije spremna poštovati prihvaćene obveze”. Osim arbitraže, sporna je bila i žica koju je Slovenija postavila na granici prema Hrvatskoj. Tu je žicu susjedna država počela podizati također u vrijeme premijerskog mandata novog hrvatskog predsjednika.

Politička kriza u Sloveniji

U Sloveniji je, inače, u tijeku politička kriza. Krajem siječnja bivši premijer Marjan Šarec podnio je ostavku, pa se slovenske stranke pokušavaju presložiti unutar parlamenta kako bi se našla nova većina i tako izbjegli prijevremeni izbori.

S obzirom na tu okolnost, početkom veljače je slovenski ministar vanjskih poslova Miro Cerar ustvrdio da bi dijalog o granici mogli početi Pahor i Milanović. Ali je istaknuo i da se razgovori mogu voditi o tome kako provesti arbitražnu presudu – onu koju Hrvatska, dakle, ne priznaje.

Nastavite čitati