Politika & Kriminal

Iz Ministarstva, ozbiljno, kažu da im nije poznata dubiozna verzija Obiteljskog zakona koja se pojavila u medijima

U priopćenju pišu da su objavljene informacije 'nepotpune i velikim dijelom netočne'

Mediji su jutros objavili dijelove Nacrta prijedloga Obiteljskog zakona koji je ovih dana upućen koalicijskim partnerima HDZ-a, a na napise su sad reagirali iz Ministarstva za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku. Pišu kako smatraju da su objavljene informacije o Nacrtu “nepotpuno i velikim dijelom netočne” i da im verzija zakona koja se pojavila u medijima “nije poznata”.

“Još jednom naglašavamo kako predstoji postupak usuglašavanja s koalicijskim partnerima, koji će biti dovršen do svibnja 2018., a nakon toga će Ministarstvo za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nacrt prijedloga Obiteljskog zakona uputiti u javnu raspravu”, pišu u priopćenju. Napominju i kako će tijekom javne rasprave javnost moći dati primjedbe i prijedloge o Zakonu.

Ministrica Nada Murganić novinarima je danas rekla i kako Nacrt obiteljskog zakona “još nije gotov”.

U Zakonu ostaje niz dubioznih stavki

Prema Nacrtu koji je danas objavio Jutarnji list, u novom Zakonu više ne postoji kontroverzna definicija braka, ali je svejedno ostalo više dubioznih stavki.

Tako, čini se, ministrica Murganić ne odustaje od toga da izvanbračne zajednice ne budu potpuno izjednačene s bračnima, a izvanbračni parovi prema novom bi zakonu mogli posvajati djecu samo ako “postoje opravdani razlozi na strani djeteta”.

Nadalje, prema Nacrtu, ako ste roditelj maloljetnog djeteta i želite se razvesti, to ćete morati ponovno učiniti na sudu, a ne kao sada pri centru za socijalnu skrb. S time da će dijete obavezno morati dobiti svog odvjetnika koji će ga zastupati, no to ćete kao roditelj morati i platiti. Više možete pročitati ovdje.

Na Zakon reagirali SDP i HNS

Na Nacrt zakona koji se pojavio u medijima reagirali su danas iz SDP-a. Na izvanrednoj konferenciji za novinare rekli su kako riječ o lošim rješenjima kojima se ide na štetu djece, pogoduje odvjetničkom lobiju i namiruju interesne skupine oko HDZ-a.

I HDZ-ov koalicijski partner, HNS, protivi se novom Obiteljskom zakonu. Kažu kako nisu dobili konačni i usuglašeni nacrt prijedloga tog Zakona, ali da se protive obrazovanju djeteta u skladu s vjerskim opredjeljenjima roditeljima.

Nakon prvog prijedloga nacrta Obiteljskog zakona koji je krajem upućen u javnu raspravu, pa zbog uske definicije obitelji prema kojoj parovi bez djece nisu obitelj, povučen u manje od 24 sata, sudeći prema prvim reakcijama, čini se da bi opet moglo biti problema.

Nastavite čitati