Politika & Kriminal

Iz Ministarstva poljoprivrede počeli su odlaziti Tolušićevi ljudi: njegov pomoćnik Krešimir Ivančić podnio je ostavku

Doznajemo da će nova ministrica na njegovu poziciju postaviti Žaklinu Jurišić koja je bila u Ministarstvu za vrijeme Čobankovića

02.11.2017., Primosten - U hotelu Kolovare otvorena je 21. medjunarodna manifestacija vinogradara i vinara "Sabatina". Manifestaciju je otvorio pomocnik ministra poljoprivrede Kresimir Ivancic a podjeljena su i priznanja zasluznima. 
Photo: Dusko Jaramaz/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Devet dana nakon smjene potpredsjednika Vlade i ministra poljoprivrede Tomislava Tolušića, odlazi i njegov pomoćnik Krešimir Ivančić (40). Ivančić je u Ministarstvu poljoprivrede vodio Upravu za potpore poljoprivredi i ruralnom razvoju. Prema izvorima Telegrama, bio je vrlo blizak s Tolušićem, ali ne i s novom ministricom Marijom Vučković.

”Krešimir Ivančić podnio je ostavku na dužnost pomoćnika ministra, iz osobnih razloga. Ministrica poljoprivrede Marija Vučković zahvalila se na njegovom angažmanu i velikom doprinosu u upravljanju i provedbi Programa ruralnog razvoja RH. Ministrica je prihvatila njegovu ostavku te će, u svrhu razrješenja, ista biti upućena Vladi Republike Hrvatske” potvrđeno je Telegramu iz Ministarstva poljoprivrede.

Na njegovo mjesto dolazi Žaklina Jurišić

Na njegovo mjesto, kako Telegram neslužbeno saznaje, trebala bi doći Žaklina Jurišić, iz Sektora za poljoprivredu, prehrambenu industriju i šumarstvo Hrvatske gospodarske komore. Ona je već radila u Ministarstvu poljoprivrede u vrijeme dok je na čelu bio Petar Čobanković.

Ivančić je, prema našim izvorima, ranije bio u povremenim sukobima s aktualnom ministricom dok je ona obnašala dužnost državne tajnice. Navodno, primjedbe su išle na netransparentno raspisivanje natječaja za potpore u ruralnom razvoju i poljoprivrednoj proizvodnji. Gotovo da nije bilo natječaja koji nije imao izmjene a potom i dopune izmjena, što je izazivalo nezadovoljstvo poljoprivrednika.

‘Bio je blagonaklon prema Matildi Copić’

“Krešimir Ivančić”, kaže Telegramov izvor u Ministarstvu poljoprivrede, “bio je blagonaklon prema Matildi Copić, ravnateljici Agencije za plaćanje u poljoprivredi, ribarstvu i ruralnom razvoju (APPRRR) s obzirom na činjenicu da su ona, njen otac, brat, ali i bliska prijateljica, koristili poticaje pod ne baš transparentnim okolnostima”. Na rad APPRRR-a, u kojem više zaposlenih, među njima i pomoćnik Matilde Copić, Antun Vujić, ima OPG i prima poticaje, bilo je dosta upozorenja, no ministar Tolušić na to se nije obazirao.

Odlazak Krešimira Ivančića s mjesta pomoćnika ministra može stoga značiti početak čistke u Ministarstvu poljoprivrede i odlazak Tolušićevih ljudi.

Nastavite čitati