Iz MOL-a su reagirali na presudu za aferu Ina MOL; razočarani su, ali Hernadi i dalje ima njihovo povjerenje

Predsjednik Uprave i izvršni direktor MOL-a osuđen je na dvije godine zatvora

ZADNJA IZMJENA: pro 30, 2019
Foto: PIXSELL

Bivši premijer Ivo Sanader i čelnik mađarskog MOL-a Zsolt Hernadi u ponedjeljak su proglašeni krivima za primanje i davanje mita u slučaju Ina-MOL zbog čega je Sanader nepravomoćno osuđen na šest, a Hernadi na dvije godine zatvora. Ubrzo nakon što je na Županijskom sudu u Zagrebu objavljena presuda, MOL se javio priopćenjem u kojem pišu kako “s iznimnim razočaranjem primaju informaciju o presudi”.

“MOL izražava razočaranje jer je ranijim odlukama mađarskih sudskih instanci, ali i od hrvatske strane pokrenutog postupka pri UN-ovom sudištu zaključeno kako nije bilo prijestupa od strane službenika MOL Grupe”, pišu i dodaju kako je Sudsko vijeće Komisije UN-a došlo do jednoglasnog zaključka da Hrvatska nije uspjela dokazati da je MOL podmitio Ivu Sanadera.

“Taj međunarodni tribunal također je zaključio kako je MOL ispoštovao i ispunio sve svoje obveze u vezi s INA-om te da je postupao u interesu hrvatske kompanije. Sudište UN-a u odluci također navodi kako je ključni svjedok optužbe, Robert Ježić, potpuno nepouzdan svjedok”, pišu iz MOL-a.

Tvrde da se radi o nepoštenom suđenju

Kažu kako je razočaravajuće što u Hrvatskoj nisu prihvaćeni zaključci neovisne Komisije UN-a za međunarodno trgovačko pravo te da se ova presuda temelji na jednom svjedoku, koji se u ponovljenom postupku “u potpunosti dokazao nepouzdanim i nevjerodostojnim”.

Uvjereni su kako se i ovaj put radi o nepoštenom suđenju, kao i 2013. godine. “Ustavni sud Republike Hrvatske 2015. godine zaključio je da su počinjene višestruke grube postupovne pogreške i obavezao Županijski sud u Zagrebu na ponovno pokretanje sudskog postupka. U tom smislu pozivamo se i na odluku Suda pravde u Budimpešti iz 2018. godine, kojom je utvrđeno kako je povrijeđeno pravo na pravično saslušanje i nije osigurano nepristrano razmatranje slučaja”, pišu iz MOL-a.

Hernadi i dalje ima njihovo povjerenje

Kažu kako i dalje insistiraju na svom dosadašnjim argumentima i da oštro odbacuju bilo kakav navod o neprimjerenom poslovanju. “Nastavit ćemo se braniti od svih optužbi o nezakonitom postupanju. Predsjednik Uprave i izvršni direktor MOL-a, Zsolt Hernadi i dalje ima potpuno povjerenje svih odbora MOL Grupe”, pišu.

“Strategija MOL-a prema INA-i ostaje neizmijenjena, pokazali smo to 2010. godine kada je MOL spasio INA-u od bankrota, dok je prošli tjedan MOL odobrio odluku o ulaganju u postrojenje za obradu teških ostataka u riječkoj rafineriji u iznosu od četiri milijarde kuna”, zaključuje se.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program