Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Politika & Kriminal Iz Mosta poručili Plenkoviću da neće glasati za Vladu dok se ne izglasaju ona njihova jamstva

Šef HDZ-a želio je da se Vlada potvrdi već 14. listopada na prvoj sjednici

26.09.2016., Zagreb - U sjedistu HDZ-a nakon treceg kruga pregovora o formiranju Vlade izmedju HDZ-a i MOST-a celnici stranaka Bozo Petrov i Andrej Plenkovic dali su izjave okupljenim medijima. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Most je prije izbora predstavio svojih sedam jamstava, u kojima je zahtijevao promjene nekih postojećih zakona. Sada iz Mosta kažu da će do kraja procesa formiranja nove vlade biti dosljedni te da neće glasati za Vladu dok se ne usvoje njihova jamstva.

Iako je Andrej Plenković želio da se Vlada potvrdi već 14. listopada, kad je sazvana prva sjednica Sabora, to se neće dogoditi. To je potvrdio Jutarnjem listu Tomislav Panenić, koji ostaje bez Ministarstva gospodarstva, koje će pripasti HDZ-u.

Zakoni moraju biti izglasani prije povrđivanja Vlade

“U ponedjeljak će Andrej Plenković postati mandatar i onda ima rok od 30 dana za sastavljanja i potvrđivanja Vlade. Naš uvjet za formiranje Vlade bilo je usvajanje tih jamstava. Zakonski prijedlozi, dakle, moraju biti izglasani prije potvrđivanja Vlade”, rekao je.

Panenić smatra da resorna ministarstva od idućega ponedjeljka mogu početi pripremati zakonske prijedloge, od kojih su neki već vjerojatno i pripremljeni, a neki, ako budu gotovi na vrijeme, mogu u saborsku proceduru već idući petak. “U roku od dva tjedna svi ti dokumenti se mogu pripremiti i nema razloga da Vlada ne bude potvrđena u ustavnom roku od 30 dana. Rok imamo i mislim da ćemo time pokazati i neku veću efikasnost”, zaključio je.

Telegram Klub kolaž Telegram Klub kolaž
Telegram Klub logo

Klub ekskluzivnih ponuda, pogodnosti i popusta,
samo za pretplatnike Telegrama.

Saznajte više