Politika & Kriminal

Iz Rusije poručuju da se Putinov kritičar Navaljni 'više manje' oporavio od štrajka glađu

Kaže kako normalno jede te da već ima 82 kilograma

(FILES) In this file photo taken on February 02, 2021 Russian opposition leader Alexei Navalny, charged with violating the terms of a 2014 suspended sentence for embezzlement, stands inside a glass cell during a court hearing in Moscow. - EU foreign ministers will discuss the case of Alexei Navalny when they hold talks on April 19, 2021, Germany said, as fears grew of the hunger-striking Kremlin critic's deteriorating health while he is being held in a Russian penal colony. (Photo by Handout / Moscow City Court press service / AFP) / RESTRICTED TO EDITORIAL USE - MANDATORY CREDIT "AFP PHOTO / Moscow City Court press service / handout" - NO MARKETING - NO ADVERTISING CAMPAIGNS - DISTRIBUTED AS A SERVICE TO CLIENTS
FOTO: AFP

Kritičar Kremlja Aleksej Navaljni se “više manje” oporavio od štrajka glađu i omogućeno mu je komunicirati s obitelji, rekao je upravitelj ruske Savezne službe za zatvorske kazne u četvrtak.

Navaljni, najistaknutiji kritičar predsjednika Vladimira Putina, služi zatvorsku kaznu od dvije i pol godine zbog kršenja uvjetnog otpusta. “Mogu reći da se više manje oporavio”, rekao je Aleksandar Kalašnjikov, upravitelj Savezne kaznene službe, piše novinska agencija TASS. “Već ima 82 kilograma. Normalno jede i može komunicirati sa svojom obitelji.”

Štrajk glađu počeo je krajem ožujka

Oporbeni političar Navaljni (44) počeo je štrajk glađu krajem ožujka kako bi dobio odgovarajuće liječenje u zatvoru zbog akutnih bolova u leđima i nogama. Pogoršanje njegovog zdravstvenog stanja potaknulo je njegove saveznike da pozovu pristaše na ulice i da traže da mu se pruži odgovarajuća njega, ali odaziv na ta okupljanja bio je skromniji nego što se očekivalo.

Navaljni, koji je prošle godine preživio trovanje nervnim otrovom kako tvrde njemački liječnici, prestao je štrajkati glađu u travnju nakon što mu je pruženo bolje liječenje. Ivan Ždanov, jedan od Navaljnijevih najbližih saveznika, rekao je u četvrtak da je Navaljnijevo zdravstveno stanje općenito zadovoljavajuće.

Rusija ih želi proglasiti ekstremističkima

Rusija radi na tome da Navaljnijevu antikorupcijsku zakladu i regionalne urede proglasi ekstremističkima. Slučaj je natjerao njegove saveznike da obustave većinu aktivnosti.

Ako se Navaljnijeva zaklada i regionalni uredi službeno proglase ekstremistima, vlasti će moći zatvarati aktiviste i zamrznuti im bankovne račune. Iduće ročište za taj slučaj zakazano je za 9. lipnja. Navaljnijevi saveznici kažu da su optužbe za ekstremizam pokušaj da se ušutka politička oporba vladajućoj stranci Jedinstvena Rusija uoči parlamentarnih izbora u rujnu.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu