Iz SDP-a kažu da ono Vijeće za suradnju HDZ-a i Mosta nije Vlada u sjeni nego nešto puno gore

Joško Klisović iz SDP-a opisao je Vijeće kao vaninstitucionalno tijelo

ZADNJA IZMJENA: velj 4, 2016
Foto: HRT

Milijan Brkić (HDZ), Miroslav Šimić (Most), Joško Klisović (SDP) i nezavisni saborski zastupnik Stipe Petrina sinoć su u HTV-ovoj emisiji Otvoreno raspravljali o prvoj sjednici Vijeća za suradnju Domoljubne koalicije i Mosta.

Kandidate za budućeg ministra branitelja predložit će Vijeće za suradnju, potvrdio je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, a u konačnici odluka će biti na Vladi. Što se tiče djelatnika u javnim poduzećima, sve one koji mogu dokazati profesionalnu poslovnu sposobnost kroz rezultate Vlada namjerava uključiti u daljnji rad, pojasnio je Miroslav Šimić iz Mosta.

Savjetodavno tijelo

– Vijeće za suradnju je savjetodavno tijelo, međufilter između Vlade i ministara, servis koji će davati prijedloge i savjete za određena politička rješenja, temeljem ključnih smjernica reformske Vlade – rekao je Milijan Brkić. – To nije nikakva nadvlada, skinimo mistiku. To je uobičajeno tijelo – kaže.

Brkić je objasnio da je takvo tijelo za koordinaciju postojalo i tijekom koalicijske Vlade između 2000. i 2003. godine. – Nitko neće kadrovirati, već će predlagati najbolje kandidate iz vladajućih stranaka da bi ministri mogli donijeti odluku koga će predložiti Vladi za imenovanje za najvažnije funkcije – rekao je glavni tajnik HDZ-a.

Klisović: Vijeće za suradnju gore je od vlade u sjeni

"Ovo nije vlada u sjeni. Ovo je, po mom mišljenju, nešto puno gore", rekao je Joško Klisović iz SDP-a. Opisao je Vijeće za suradnju kao vaninstitucionalno tijelo koje ulazi u proces donošenja odluka u zemlji, a nije prepoznato ni jednim zakonom ni Ustavom. Usporedio je Koordinaciju u vrijeme Račanove vlade i ovo Vijeće i rekao da Koordinacija nije slala formalne prijedloge Vladi, već su se u njoj samo razmjenjivali politički stavovi. Više: http://bit.ly/23J4mMF

Posted by HRT Otvoreno on 3. veljače 2016

Miroslav Šimić iz Mosta kaže da se odluke o prijedlozima unutar Vijeća neće donositi brzo jer je važno da su predloženi kandidati što kvalitetniji. – Ministar prijedlog Vijeća može prihvatiti i ne mora. Mislimo da će se uz više glava donositi kvalitetnija rješenja. Most će kandidirati zamjenike u šest ministarstava, ali još nisu definirali koja. Vijeće će se baviti kadrovskim pitanjima, a druge vrste savjeta, primjerice o hrvatskim autocestama, neće slati Vladi – rekao je Šimić.

Nije definirano zakonom ni Ustavom

– Ovo nije vlada u sjeni. Ovo je, po mom mišljenju, nešto puno gore – rekao je Joško Klisović iz SDP-a. Opisao je Vijeće kao vaninstitucionalno tijelo koje ulazi u proces donošenja odluka u zemlji, a nije prepoznato ni jednim zakonom ni Ustavom. – Zamislite kako će tijelo utjecati na stabilnost Vlade – zabrinut je Klisović. Sporazum između Domoljubne koalicije i Mosta nije državni akt, već politički dokument kojim se ne može osnovati tijelo koje su uvodi u proces odlučivanja u Vladi.

Usporedio je koordinaciju u vrijeme Ivice Račana i ovo Vijeće i rekao da koordinacija nije slala formalne prijedloge Vladi, već su se u njoj samo razmjenjivali politički stavovi.

Petrina: Sve odluke donosio je Petrov

Stipe Petrina kaže da je osnivanje tog tijela pravo koalicije. Doduše, on to tijelo vidi poput paralelne vlade, a ako dođe do razilaženja mišljenja između Vijeća i ministara, Petrina misli da će prevladati Vijeće.

Drugo vijeće koje su gosti spomenuli bilo je Nacionalno vijeće Mosta za koje je Petrina rekao da nije bilo statutarno tijelo, koordinacija nije postojala i nisu se vodili zapisnici. Netko bi izašao, vratio se nakon dva sata i trebao prihvatiti sve stavove. – Odluke su se počele donositi van Mosta i morale su se imperativno primjenjivati, a jedino je Petrov bio taj koji je odlučivao – kaže Petrina.

Brkić: Vijeće za suradnju predložit će kandidate za ministra b…

Kandidate za budućeg ministra branitelja predložit će Vijeće za suradnju, potvrdio je glavni tajnik HDZ-a Milijan Brkić, a u konačnici odluka će biti na Vladi. Što se tiče djelatnika u javnim poduzećima, sve one koji mogu dokazati profesionalnu poslovnu sposobnost kroz rezultate Vlada namjerava uključiti u daljnji rad, pojasnio je Miroslav Šimić iz Mosta. Više: http://bit.ly/23J4mMF

Posted by HRT Otvoreno on 3. veljače 2016

Više s weba
Ostanite uz telegramov program