Iz Vlade su maloprije javili da će sastanak kriznog stožera zbog požara, ozbiljno, održati sutra ujutro

Na sastanku će sudjelovati i premijer Plenković

ZADNJA IZMJENA: srp. 18, 2017
Foto: PIXSELL

Iz Vlade su maloprije izvijestili kako je premijer Andrej Plenković u stalnom kontaktu s ministrima obrane i unutarnjih poslova, Damirom Krstičevićem i Davorom Božinovićem koji se nalaze na požarištima u Dalmaciji. Javljaju kako će se održati sastanak Kriznog stožera u prostorijama Splitsko-dalmatinske županije u Splitu, no tek sutra ujutro, u 9.30.

Uz predsjednika Vlade, na sastanku Kriznog stožera sudjelovat će ministar obrane Damir Krstičević, ministar unutarnjih poslova Davor Božinović, ravnatelj Državne uprave za zaštitu i spašavanje Dragan Lozančić, glavni vatrogasni zapovjednik Slavko Tucaković, župan splitsko-dalmatinski Blaženko Boban, gradonačelnik Splita Andro Krstulović Opara, predsjednik Hrvatske vatrogasne zajednice Ante Sanader i drugi.

Kako su se građani odmah involvirali

Nakon dramatičnih sati, večeras kasno navečer stvari su u okolici Splita ipak krenule nabolje. Izjavio je to oko 23.00 Županijski vatrogasni zapovjednik Dražen Glavina. “Split je uvijek siguran, tako i večeras, sve smo stavili pod kontrolu, i Smokovik i zgrade POS-a na Kili i cestu prema Klisu. Sada nastojimo ugasiti male vatre, a trenutno prema informacijama koje imamo, preko 300 vatrogasaca je na terenu. Zajedno sa svim volonterima brojka prelazi i preko 500 ljudi. Ostajemo u pripravnosti da se vatra ne rasplamsa, u tijeku je saniranje terena”, rekao je Dražen Glavina.

U akcije su se uključile brojne udruge. Vatrogascima i dalje pomažu brojni građani.

Političke stranke, s druge strane, pokušavaju upecati malo bodova. Recimo, SDP na Facebooku:

Policija moli građane da ne odlaze samostalno na požarišta nego da se koordiniraju s policijom i vatrogascima, odnosno da poštuju odluke gradskog i županijskog stožera. “Samoinicijativno ništa ne poduzimati, glavno je da nitko čovjek ne strada”, pišu u priopćenju.

Građanima poručuju da će se situacija pratiti cijelu noć, sve raspoložive snage ostaju na terenu, Tijekom noći očekuje se smirivanje vjetra.