Politika & Kriminal

Izašao je novi CRO Demoskop i nitko ne briljira, no možda je najzanimljiviji rejting Milijana Brkića

Što se tiče europskih izbora, sve stranke klize

RTL je objavio svoje redovno mjesečno istraživanje CRO Demoskop, agencije Promocija plus, koje projicira kako bi građani glasali da se parlamentarni izbori održavaju danas. Prema rezultatima, HDZ i dalje najbolje stoji, ali bilježi najslabiji rezultat od listopada prošle godine. Trenutno su na 27,3 posto (u travnju su bili 28 posto). SDP je na 17,4 posto, što je blagi skok u odnosu na travanj kad su bili na 16,9 posto. Raste i Živi zid, koji je nakon tromjesečnog pada narastao, pa je sada na 9,6 posto (u travnju su bili na 8,5 posto). Most je na 6,6 posto, slično kao i u travnju kada su imali 6,8 posto.

Stranka Brune Esih i Zlatka Hasanbegovića, Neovisni za Hrvatsku ima 3,8 posto potpore (travanj 3,6 posto). HSS je na 3,3 posto (travanj 3,4 posto), a stranka gradonačelnika Bandića narasla je na 3 posto, s prošlomjesečnih 2,6 posto.

Nezavisna lista Mislava Kolakušića ima istu potporu kao HNS – 2,8 posto. Start Dalije Orešković pada, sad je na 2,6 posto, u travnju su bili na 3,7 posto. Sve ostale stranke, Pametno, GLAS, HRAST, HSU imaju između 1 i 2 posto potpore.

Liste za europske izbore

Objavljeni su i rezultati lista za europske izbore koji su ipak malo drugačiji jer mnoge stranke izlaze u koalicijama. I tu sve padaju u odnosu na travanj. HDZ-ovu listu bira jedan postotni poen manje birača nego u travnju. No, njihovih 12 kandidata prolaze najbolje pa ih trenutno bira 26 posto birača (u travnju je to bilo 26,9 posto). Pada i SDP-ova lista, trenutno su na 16,2 posto (travanj 16,5 posto). Živi zid bira 7,9 posto ispitanika (travanj – 8,3 posto), a klizi i Amsterdamska koalicija čiju listu bira 7 posto ispitanika (travanj – 8,2 posto).

Mostove kandidate bira 5,6 posto ispitanika (travanj – 6 posto) i oni su peta i zadnja lista koja prelazi prag. Nezavisnu listu Marijane Petir bira 4,4 posto birača, a pragu se približila i lista Mislava Kolakušića (svibanj – 4,3 posto). Petir je uzela glasove desnice, HDZ-a, MOST-a i Neovisnih za Hrvatsku, pa oni u koaliciji s HSP-om bilježe pad, sad su na 3,4 posto (travanj – 4,5 posto). Stranka Milana Bandića u svibnju ima 3,3 posto, a Suverenisti Ruže Tomašić su na 3,1 posto. Dakle, HDZ osvaja pet mandata, SDP tri, po jedan osvajaju Živi zid, Amsterdamska koalicija i MOST. Za 12. mandat bori se 8 lista, a najbliži su mu Živi zid i HDZ.

Brkića skočio tri puta

Inače, najpozitivnija političarka i dalje je Kolinda Grabar-Kitarović, s 15,7 posto, kao i prošlog mjeseca. Premijer Plenković bilježi 12 posto, što je rast u odnosu na travanj i 10,3 posto. Šef Živog zida Ivan Vilibor Sinčić također raste na 4,1 posto (u travnju je bio na 3,2 posto), dok je Zoran Milanović četvrti s 3,5 posto. Slijede Anka Mrak Taritaš, Dalija Orešković, Mislav Kolakušić…

Na vrhu liste najnegativnijih političara i dalje je Plenković, ima 21,5 posto. Iza njega je Bernardić s 9,4 posto (travanj – 9,8 posto). Milijan Brkić je na trećem mjestu, a zbog silnih afera je s 1,9 iz travnja ozbiljno skočio, na čak 5,7 posto. Slijedi ga Milorad Pupovac s 5,2 posto.

Nastavite čitati