Politika & Kriminal

Izašla velika i važna studija o cjepivu: 'Efikasnost mu ne pada, od smrti štiti i nakon pet mjeseci'

Engleska agencija za javno zdravstvo ovaj je tjedan objavila rezultate svoje analize

Ujedinjeno Kraljevstvo od sljedećeg tjedna kreće s docijepljivanjem trećom dozom i prvi su na redu štićenici domova za starije. Uoči toga, Engleska agencija za javno zdravstvo (Public Health England – PHE) ovih je dana objavila rezultate velikog istraživanja koje potvrđuje da cjepiva znatno štite od težih oblika zaraze i smrti.

Istraživanje je razmatralo koliku zaštitu cjepiva pružaju u tjednima nakon primitka druge doze, a rezultati djeluju vrlo optimistično. Pokazali su kako se radi o iznimno blagom padu učinkovitosti cjepiva kroz više mjeseci. Mlađi od 65 godina gotovo su jednako zaštićeni od zaraze, dok je mali pad u zaštiti, od oko 25 posto, zabilježen kod starijih od 65. Grafički prikaz podataka velike studije objavio je novinar Financial Timesa John Burn-Murdoch.

Cjepiva u velikoj mjeri štite od hospitalizacije

Cjepiva, znatno više nego od zaraze, štite od težih oblika bolesti i hospitalizacije. I 20 tjedana nakon primitka druge doze Pfizerovog cjepiva osobe od 16 do 64 godina imaju ogromnu zaštitu od hospitalizacije (blizu 100 posto kod mlađih) te je pad učinkovitosti gotovo pa neprimjetan, osim kod starijih od 80 godina. AstraZenecino cjepivo također ima visoki postotak učinkovitosti, ali s padom pet mjeseci nakon druge doze.

U istraživanju je ispitano i kolika je zaštita od hospitalizacije za osobe s prijašnjim zdravstvenim problemima. Kod starijih od 65 godina s komorbiditetima zabilježen je umjeren pad učinkovitosti i Pfizerovog i AstraZenecinog cjepiva oko tri mjeseca nakon druge doze. Međutim, kad se izdvoje osobe bez prijašnjih zdravstvenih problema, podaci pokazuju da cjepiva štite od hospitalizacije u gotovo istoj mjeri i tri mjeseca nakon druge doze.

Zaštita od smrti u velikoj većini

Istraživači su razmotrili i broj cijepljenih među preminulima. Ustanovili su da cjepiva u ogromnom postotku štite od smrti, čak i kod starijih osoba. AstraZenecino cjepivo ima blagi pad u zaštiti otprilike tri mjeseca nakon druge doze, ali i tada se radi o učinkovitosti većoj od 80 posto.

Podaci ohrabrujući u Izraelu

Prema podacima, docijepljivanje trećom dozom nije potrebno za sve, ali bi moglo imati velikog učinka za osobe s ozbiljnim komorbiditetima, navodi Burn-Murdoch. Osvrnuo se i na podatke iz Izraela, koji je već počeo davati treću dozu građanima.

U Izraelu je u srpnju i kolovozu zabilježen rast slučajeva i težih oboljenja i kod necijepljenih i cijepljenih osoba starijih od 60, ali su te brojke krenule opadati nakon docijepljivanja trećom dozom, ukazuju podaci. Istaknuo je i kako podaci podržavaju teoriju da je Izrael možda imao veće opadanje zaštite zbog manjeg intervala između prve i druge doze cjepiva.

Kako piše Financial Times Engleska agencija za javno zdravstvo planira davati treću dozu ljudima tek šest mjeseci nakon druge doze, a ove godine neće docijepljivati osobe mlađe od 50 godina. Navode kako znanstvenici poručuju da ne mogu znati koliko će trajati dodatna zaštita koju će pružiti treća doza, jer nemaju podataka o tome, ali vjeruju da će s docijepljivanjim zaštita trajati duže, te da će s vremenom cjepiva biti potrebna jedino protiv varijanti ili za najranjivije skupine.

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu