Politika & Kriminal

Izašle nevjerojatne snimke: Trump priznaje kako je namjerno lagao ljudima da korona nije opasna

Objavljeni su detalji iz nove knjige poznatog novinara koje razotkrivaju Trumpa

FOTO: CNN/Screenshot

Američki predsjednik Donald Trump priznao je da jem tjednima prije nego što je u SAD-u potvrđena prva smrt od zaraze koronavirusom, znao koliko je virus opasan. Prema navodima u knjizi Rage, poznatog novinara Boba Woodwarda, Trump je znao da se virus širi zrakom, da je vrlo zarazan, smrtonosan i opasniji od gripe, no u svojim istupima namjerno je umanjivao njegovu opasnost.

“Ovo je smrtonosna stvar”, rekao je Trump Woodwardu još 7. veljače. U seriji intervju s poznatim novinarom, Trump je otkrio kako ima hrpu informacija i detalja o opasnosti ovog novog virusa.

“Prilično nevjerojatno”, rekao je Trump Woodwardu, dodajući kako je koronavirus možda i pet puta smrtonosniji od gripe.

Sve suprotno od javnih nastupa

Ova Trumpova priznanja u potpunoj su suprotnosti s onim što on javno govori od početka pandemije. Američki predsjednik tvrdio je da virus nije opasan, da će nestati i da će sve na kraju super završiti.

U knjizi, koja prenosi Trumpove riječi, on govori kako je posao predsjednika da “štiti državu”, ali početkom veljače Woodwardu je govorio kako zna koliko je koronavirus smrtonosan. U ožujku je pak priznao kako je to sakrio od javnosti. Woodwardu je rekao i kako je svjestan da koronavirus ne ubija samo stare ljude, nego da od njega umire i sve više mladih.

Namjerno je lagao da virus nije opasan

“Htio sam to umanjiti”, rekao je novinaru 19. ožujka, iako je koji dan ranije proglasio izvanredno stanje zbog korone. “I dalje to sve umanjujem jer ne želim stvarati paniku”, rekao je.

Stručnjaci vjeruju kako bi bile spašene tisuće života da je umjesto tog “umanjivanja opasnosti”, Trump na vrijeme uveo lockdown i ponavljao poruke o držanju socijalne distance, nošenju maski i pranju ruku.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu