Grbin i Kolar idu u drugi krug izbora za novog šefa SDP-a

Grbin je navodno zasad osvojio veće gradove

ZADNJA IZMJENA: ruj 26, 2020
Foto: Sanjin Strukic/PIXSELL

Članice i članovi SDP-a danas su od sedam sati izlazili na birališta kako bi izabrali četvrtog predsjednika ili predsjednicu stranke, nakon što se Davor Bernardić nakon izbornog debakla na parlamentarnim izborima u srpnju povukao s čelnog mjesta.

Birališta su zatvorena oko 18 sati, a o izborima odlučuje oko 12 tisuća SDP-ovaca. Naime, iako je članova puno više, oko 32 tisuće, mogu glasati samo oni koji su platili članarinu.

Prvi rezultati

Prvi službeni rezultati trebali su biti objavljeni oko 20:30 sati, zatim oko 22 sata, ali još uvijek se čekaju.

N1 je oko 21:30 javio da je obrađeno 55 posto biračkih mjesta te da je Peđa Grbin osvodjio 44,73 % glasova, a Željko Kolar 22,78 %. Prema trenutnim rezultatima oni idu u drugi krug.

Glavni tajnik SDP-a Nikša Vukas komentirao je kašnjenje. “Sve skupa je to zahtjevno, treba izbrojiti i zato smo odgodili pressicu dok ne obradimo glasove za predsjednika stranke”, rekao je i dodao da je izlaznost bila 70 posto.

Grbin osvojio veće gradove

Ranije danas su polako počeli izlaziti neslužbeni podaci. Zasad se zna da je Peđa Grbin pobijedio u Zagrebu, Rijeci, Puli, Šibeniku, Zaboku, Varaždinu… dok su u Splitu bili za Željka Kolara.

To je maloprije potvrdio i Siniša Hajdaš Dončić koji kaže da Grbin vodi u većini većih gradova te da s “95 posto sigurnosti” može reći da će u drugi krug ići Grbin i Kolar, pritom Grbin s većim brojem glasova.

Peđa Grbin je uvjerljivo pobijedio u Zagrebu!

Posted by Gordan Maras on Saturday, September 26, 2020

Tko se natječe

Ipak, da bi dobio izbore već u prvom krugu kandidat mora dobiti više od 50 posto glasova, a prema dosadašnjim prognozama malo je vjerojatno da će to uspjeti bilo kome od kandidata.

Za Bernardićeva nasljednika natječu se saborska zastupnica i načelnica Omišlja Mirela Ahmetović, saborski zastupnik i potpredsjednik SDP-a Peđa Grbin, krapinsko-zagorski župan Željko Kolar, pulski SDP-ovac Marino Percan i predsjednik SDP-a Splitsko-dalmatinske županije Ranko Ostojić. Kao favoriti za drugi krug spominju se Grbin i Kolar.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program