Izgleda da će May ipak skupiti većinu u parlamentu; izvukli smo par ključnih stvari o britanskim izborima

Guardian neslužbeno doznaje da će formirati većinu s DUP-om

ZADNJA IZMJENA: lip 9, 2017
Foto: AFP/AFP

Iako je premijerka Ujedinjenog Kraljevstva Theresa May osvojila najviše mandata na prijevremenim parlamentarnim izborima održanima u četvrtak, njezina Konzervativna stranka izgubila je apsolutnu većinu u parlamentu. May se odlučila na prijevremene izbore kako bi učvrstila svoju podršku, a dogodilo se upravo suprotno.

Za apsolutnu većinu, konzervativci su trebali 326 mjesta u parlamentu – trenutni rezultati pokazuju da su ih osvojili 318, dok laburisitima ide 261. Tako su konzervativci izgubili 12 mandata, a laburisti su ih dobili 29. No, Guardian neslužbeno doznaje, pozivajući se na izvore iz DUP-a, kako će May formirati koalicijsku vladu s Demokratskom unionističkom strankom (DUP). Očekuje se kako će May danas otići kod kraljice kako bi potvrdila ovaj dogovor.

Vođa laburista Jeremy Corbin naglasio je kako konzervativci sada imaju manje mjesta u parlamentu nego prije, stoga poziva May na ostavku. Škotska premijerka i liderica nacionalističkog SNP-a Nicola Sturgeon komentirala je da su rezultati izbora katastrofalni. Za deset dana počinju razgovori o izlasku Velike Britanije iz EU, što dodatno komplicira situaciju. Bloomberg je izdvojio nekoliko ključnih stvari koje će se sada događati.

1. Što je to ‘viseći parlament’?

“Viseći parlament” je naziv za situaciju u kojoj ni jedna stranka nema apsolutnu većinu u parlamentu. Isto se dogodilo 2010. godine, i tada su konzervativci formirali koalicijsku vladu s liberalnim demokratima. Druga opcija za konzervativce jest upravljanje vladom uz manjinu, što bi značilo da će ovisiti o manjim strankama kako bi donosili zakone.

2. May je, izgleda postigla dogovor

Kako piše Guardian, May je postigla dogovor s Demokratskom unionističkom strankom (DUP) Sjeverne Irske, koja se protivi Brexitu. Pregovori May i DUP-a trajali su do kasno u noć, a njihov zajednički interes je spriječiti Corbyna da postane premijer. “Želimo formiranje vlade. Dosadašnja suradnja s May bila je dobra. Alternativa nam je neprihvaljiva. Dokle god je Corbyn vođa laburista, mi ćemo ustrajati u nakani da je premijer iz konzervativne stranke”, kazao je izvor iz DUP-a Guardianu. Jedan od njihovih glavnih uvjeta jest da Sjeverna Irska ne dobije poseban status nakon Brexita, što želi Sinn Fein.

3. Što ovo znači za Brexit?

Velika Britanija treba napustiti EU u ožujku 2019. godine, ali nova vlada će morati pregovarati o uvjetima Brexita. Konzervativni političar George Osbourne komentirao je rezultate izbora rekavši da je “Brexit noćas bačen u koš za smeće”. Smatra kako su konzervativci ovime izgubili mandat za “hard Brexit”. Sjevernoirski DUP , s kojim bi se konzervativci mogli dogovoriti oko nove vlade, zahtjeva temeljite trgovačke ugovore, te otvorenu granicu s Republikom Irskom.

4. Što ovo znači za Ujedinjenog kraljevstva?

SNP, stranka koja se zalaže za nezavisnost Škotske, osvojila je manje od očekivanih glasova, ali svejedno bi mogli formirati većinu u škotskom parlamentu. Rezultati izbora možda uspore njihove planove za još jedan referendum o nezavisnosti škotske, ali mogli bi imati utjecaja na britanski parlament, kao i na trenutno oslabljeno konzervativno vodstvo.

5. Što će sve DUP tražiti od konzervativaca?

Osim što, za razliku od Sinn Féina, inzisitraju da Sjeverna Irska bude uključena u Brexit i ne dobije poseban status unurar Europske unije, jedan od glavnih prioriteta DUP-a jest otvorena granica sa Republikom Irskom. DUP također zahtjeva veća ulaganja u vojsku, povećanje prosječne plaće, snižavanje cijena struje i vode, te zaštitu mirovina.

Vuk Oreb
Telegram autor
218 članaka Više o autoru
Više s weba
Ostanite uz telegramov program