Politika & Kriminal

Gradonačelnik Bandić usred korona krize zapošljava novih 150 ljudi u Gradskoj upravi

Prije pojave korone i potresa planirano je da se tijekom 2020. zaposli 97 novih djelatnika

16.06.2020., Zagreb - Gradonacelnik Milan Bandic obisao je Gradski urbani vrt Sesvete gdje je korisnicima vrtnih parcela trebao uruciti prirucnik Urbano bio vrtlarstvo. 
Photo: Goran Stanzl/PIXSELL
FOTO: Goran Stanzl/PIXSELL

Gradska uprava Grada Zagreba do kraja godine će u različitim upravnim tijelima zaposliti 150 novih ljudi. To je znatno više novih djelatnika nego što je planirano početkom godine, kada se opća kriza izazvana širenjem koronavirusa tek nazirala. Kako piše Jutarnji list, planom prijema u službu u gradska upravna tijela od 30. siječnja bilo je planirano zapošljavanje 97 novih radnika.

Kako se epidemija širila, a Zagreb je pogodio i veliki potres, gradonačelnik Milan Bandić je 9. travnja na 45 dana obustavio primjenu ovogodišnjeg proračuna. Istovremeno je na 45 dana obustavljeno i zapošljavanje u Gradu Zagrebu. No, kada su mjere istekle, Bandić je 18. lipnja promijenio plan zapošljavanja tako da je uz 97 osoba s početka godine odlučio primiti još 15 novih djelatnika.

Nova korekcija u listopadu

Prije desetak dana stigla je još jedna korekcija plana zapošljavanja kojom je ustanovljeno da gradska upravna tijela trebaju dodatnih 38 radnika, čime će se broj novozaposlenih tijekom 2020. godine popeti na 150, piše Jutarnji. Poznato je i gdje Bandić namjerava smjestiti nove djelatnike. Najviše će ih doći u stručne službe Gradske skupštine i gradonačelnika te u Uredu gradonačelnika, gdje je planom od 30. siječnja planirano zapošljavanje 22 osobe.

Obustava primjena proračuna i zabrana zapošljavanja donesena u travnju objašnjena je smanjenim prihodima gradskog proračuna i namjerom da se osiguraju sredstva za financiranje mjera i aktivnosti u borbi protiv epidemije koronavirusa i sanaciju štete nakon potresa. Ostaje nejasno kako to da je u dva navrata nakon prvotne obustave odlučeno da će biti zaposleno još 53 ljudi, osim ako prihodi Grada Zagreb usprkos koronakrizi i šteti od potresa nisu znatno bolji nego što se očekivalo početkom godine.