Politika & Kriminal

Izgleda da je državni tajnik Glunčić malo lagao, voditeljica istraživanja PISA upravo ga je demantirala

U istraživanju ne sudjeluju učenici s posebnim potrebama i manjine

FOTO: N1 screenshot

Voditeljica PISA istraživanja u Hrvatskoj Michelle Braš Rot demantirala je današnju izjavu državnog tajnika Ministarstva znanosti i obrazovanja Matka Glunčića o statistici za PISA istraživanje.

Glunčić je danas, u emisiji Točka na tjedan N1 televizije, komentirajući loše rezultate hrvatskih učenika u PISA istraživanju, rekao kako su u Hrvatskoj u statistiku ušli svi učenici, dok neke zemlje kalkuliraju kako bi imale što bolje rezultate. “U ove rezultate ulaze prosječni rezultati. Ne uzimamo samo najbolje. U nekim europskim zemljama kažu lošijim učenicima da na dan testiranja ne dođu na nastavu. Kod nas u statistiku su ušla i djeca s posebnim potrebama i nacionalne manjine”, kazao je.

Cilj su što objektivniji rezultati

Roth je za Dnevnik.hr pak rekla kako kod nas ni u jednom PISA istraživanju nisu bila uključan djeca iz škola za nacionalne manjine, kao ni učenici koji se školuju u ustanovama za djecu s poteškoćama u razvoju. Pojasnila je da je razlog za to zbog toga što je takvih 15-godišnjaka toliko malo da ulaze u dozvoljenu stopu isključenja, koja je 5 posto.

”Škole na manjinskom jeziku i s posebnim potrebama isključeni su iz postupka tijekom uzorkovanja. WESTAT-a. Naime, za sve zemlje sudionice uzorak učenika odabire WESTAT, a ne mi. Zašto smo isključili recimo talijansku manjinu? Jer je 15-godišnjaka iz škola za talijanske nacionalne manjine u ukupnoj populaciji jako malo”, obrazložila je Braš Roth dodajući da smo mogli posuditi test na talijanskom od Italije, međutim onda bi trebalo angažirati talijanske učitelje mjesec dana da bi došli u Zagreb da bi iskodirali test na talijanskom, a isto je i s mađarskim učenicima.

“Naša je procjena bila da ako se može isključiti do pet posto, isključili smo manjine i posebne programe”, rekla je Braš Roth. Dodala je i kako od 2004. radi na testovima PISA koji se provode za 15-godišnjake, te da nikad nitko u zemljama sudionicama nije spominjao da bi se na rezultate slali samo bolji učenici jer je svima cilj da se dobiju što objektivniji rezultati.

Za još članaka poput ovog, prijavite se na Telegramove newslettere

Bespoštedno novinarstvo koje gura društvo naprijed.

Za neograničeno čitanje Telegrama i podršku istraživačkim serijalima, odaberite jedan od paketa.

Pretplatite se
Već imam pretplatu