Portal za društvena i kulturna pitanja. I svijet koji dolazi.

Politika & Kriminal

Izgleda da je HDZ uspio smijeniti glavne šefove policije. Karamarko: 'Nije riječ o čistki, postavljamo bolje ljude'

U jednom danu smijenjeni Mario Bertina, Vlado Dominić i Vitomir Bijelić

15.03.2016., Cakovec - Predsjednik Hrvatske demokratske zajednice Tomislav Karamarko prisustvovao 26. obljetnici medjimurskog HDZ-a. 
Photo: Vjeran Zganec Rogulja/PIXSELL
FOTO: PIXSELL

Nakon što je ministar unutarnjih poslova Vlaho Orepić danas smijenio šefa Policijskog nacionalnog ureda za suzbijanje korupcije i organiziranog kriminaliteta (PNUSKOK) Marija Bertinu, kojeg se iz pojedinih političkih krugova prozivalo za navodne nezakonitosti, 24 sata piše kako je, po izvorima iz Ravnateljstva policije, smijenjen i glavni ravnatelj policije Vlado Dominić.

Ministar je navodno nezadovoljan radom Dominića, a mogao bi nakon interne istrage o svemu obavijestiti i DORH. Neke informacije koje je Orepić primio kompromitiraju i Bertinu i Dominića. Uz njih, navodno je smijenjen i Vitomir Bijelić, načelnik Uprave krim-policije.

Bertina se našao na udaru kritičara zbog navodnih nezakonitosti prilikom praćenja ili istraživanja Slavka Linića i čelnika Mosta Bože Petrova. Njegov bivši nadređeni, bivši ministar unutarnjih poslova Ranko Ostojić, odbacio je sve optužbe na račun Bertine.

Vlaho Orepić
Vlaho Orepić PIXSELL

Pravna procedura za smjene

Još nije poznato kako će Orepić pravno provesti smjene. Naime, Bertinu je mogao razriješiti na zahtjev glavnog ravnateljai ili ga premjestiti na osobni zahtjev, no Dominić je na mjesto glavnog ravnatelja došao javnim natječajem, a otići prije vremena može samo na vlastiti zahtjev ili ako se protiv njega pokrene istraga.

Dominić pak tvrdi da o smjeni ne zna ništa. “Ne znam tko bi me smijenio. Prvi put čujem sada. Ne znam otkud ta informacija. Zakon je vrlo jasan – kako se i tko smjenjuje ravnatelja policije. Procedura je jednostavna”, kazao je za N1.

Vlado Dominić
Vlado Dominić PIXSELL

Promjena retorike

Podsjetimo, prije dva tjedna ministar je čak zaprijetio da će, ne prestanu li pritisci na njega, napustiti Vladu i prokazati sve aktere. Naime, HDZ-u se nije sviđalo što je Vlado Dominić i dalje na čelu ravnateljstva policije, a Mario Bertina šef policijskog USKOK-a. Rokovi za smjene navodno su već tada bili zadani, no ministar se opirao pritiscima.

No, prije nekoliko dana promijenio je retoriku i ustvrdio da, iako prvi potpredsjednik Vlade Tomislav Karamarko od njega traži smjene u MUP-u, on to ne osjeća kao pritisak. “Ne razmišljam o pritiscima. Prvo ću steći uvid u situaciju, a zatim postaviti kadrove, u što sigurno ulaze i neke smjene. Kadrovi će se uskladiti sa sustavom koji uspostavimo. Skeniranje poslova i situacije bit će gotovo za jedan do dva tjedna”, rekao je Orepić. Čini se da je HDZ ipak uspio natjerati Mostova ministra da smjene provede ranije.

Šef HDZ-a zadovoljan

Današnje smjene, ali i izbor Tomislava Medveda za Vladinog kandidata za novog ministra brantelja, komentirao je i predsjednik HDZ-a. Osvrnuo se i na bivšeg ministra Miju Crnoju. “Cijeli proces i postupak oko izbora ministra branitelja nije bio dobar. Nije bio dobar kad smo dopustili da Crnoja dâ ostavku. Ne mogu mediji i grupacije iz MUP-a, dio kojih je danas smijenjen, ucjenjivati da ministar bude smijenjen”, kazao je Karamarko.

Na pitanje je li riječ zapravo o najavljenim čistkama u policiji, odgovorio je: “Ne čistke, nemojmo koristiti te riječi. Mi ne čistimo, mi postavljamo bolje i kvalitetnije ljude. Svi koji misle da mogu koristiti aparat u korist svoje stranke, ne mogu to raditi. MUP je u funkciji svih građana”.

Najavio je kako očekuje da se slično dogodi i šefu SOA-e Draganu Lozančiću. “Mislim da će premijer potpisati. Lozančić je dio te ekipe. Budimo strpljivi, ali sve ide u pravome smjeru”, kazao je, a prenosi N1.