Izgleda da je jedna pomalo čudna (i ružna) zgrada u New Yorku zapravo centar NSA-a za prisluškivanje

Dok drugi neboderi svijetle, ovaj ostaje u mraku

ZADNJA IZMJENA: stu. 19, 2016
Foto: flickr

Ako ste proveli imalo vremena u New Yorku vjerojatno ste vidjeli neboder koji se u prošlosti zvao AT&T Long Lines Building na Thomas Steet-u u doinjem Manhattanu. Šanse su da ga niste zapamtili. Dok drugi neboderi noću svijetle, ovaj ostaje u mraku, kao crna rupa u svjetlećoj silueti grada. Njujorški neboderi u pravilu su svjetlucavi stakleni tornjevi. Ovaj je dvadeset i devet katova sivog betona bez prozora.

Za većinu Njujorčana ovaj je neboder tek neobičan detalj, samo još jedan pomalo ružan dio grada koji je lako ignorirati. Sada, zahvaljujući tekstu u Interceptu, više neće moći. Dok se godinama vjerovalo da je zgrada iz koje radi telekomunikacijska kompanija AT&T, prema informacijama koje je otkrio Edward Snowden u zgradi se osim toga nalazi i tajna stanica za prisluškivanje NSA-a kondnog imena TITANPOINTE.

Dizajnirana da izdrži nuklearni napad

Izgleda da je zgrada zaboravljiva zato što je napravljena tako da bude zaboravljiva. Dizajnirao ju je arhitektonski ured John Carl Warnecke & Associates, a napravljena je tako da izdrži nuklearni napad i ljude koji rade unutra zaštiti od radijacije.

U dugotrajnoj istrazi The Intercept se služio informacijama koje je pustio Snowden te arhitektonske planove i intervjue s bivšim zaposlenicima AT&T-a. Kako piše u njihovu tekstu kodno ime TITANPOINTE pojavljuje se u desecima dokmenata NSA-a, često u zaštićenim izvješćima o operacijama nadzora, najčešće uz kodno ime LITHIUM, za koje se zna da označava kompaniju AT&T. Suradnja te tvrtke i američke vlade u sigurnosnom nadzoru poznato je od prije.

Tajni dopisi NSA-a koje je u javnost pustio Snowden sugeriraju kako je agencija mogla slušati pozive iz SAD-a prema drugim zemljama iz lokacije unutar zgrade. Ako su ova otkrića istinita, zgrada Long Lines vjetrojatno je dom ozlaglašenih programa nadzora u kojima se nadzrialo UN, MMF i američke saveznike poput Japana i Njemačke. Veliki brat izgleda živi u New Yorku. Samo ima pomalo neugledan stan.

Jerko Mihaljević
Telegram autor
687 članaka Više o autoru