Izgleda da ludovanje Živog zida ljudima baš i nije fora; imaju najveći pad podrške otkad su se pojavili

Prema novim rezultatima CRO Demoskopa, HDZ je i dalje najjača stranka u Hrvatskoj

ZADNJA IZMJENA: velj 6, 2019
Foto: PIXSELL

RTL je maloprije objavio redovno mjesečno istraživanje o CRO agencije Promocija plus koje projicira kako bi građani glasali da se parlamentarni izbori održavaju danas. Prema rezultatima, HDZ i dalje najbolje stoji, ali i oni, kao i sve vodeće stranke, bilježe pad. Najviše pada Živi zid dok je svoje mjesto našla i nova stranka Dalije Orešković.

HDZ i dalje ima najveću potporu, njih bira 28,4 posto ispitanika što je nešto manje u odnosu na 29,1 posto podrške iz prošlog mjeseca. SDP nastavlja tonuti i ovaj mjesec. S 16,1 posto iz siječnja pali su na 15,8 posto potpore. Kada se ovaj rezultat usporedi s prošlogodišnjim u isto vrijeme – pali su više od 5 postotnih poena.

Stranka Dalije Orešković stoji prilično dobro

Na trećem mjestu je i dalje Živi zid koji u odnosu na prošli mjesec bilježi pad od skoro tri postotna boda.U siječnju su bili na 13,7 posto, a sada su na 10,9. Ovaj međumjesečni pad ujedno je najveći pad na ljestvici, ali i najveći pad podrške Živom zidu od kada se pojavio na političkoj sceni.

Pad bilježi i Most, no značajno manji – sada je na 6,5 posto, dok su u siječnju bili na 7,2 posto. Stranka START Dalije Orešković koja je nedavno predstavljena trenutno ima nezanemarivih 4,6 posto potpore. Više nego dvostruko veću potporu od siječnja bilježi i GLAS – sada je na 3,8 posto (u siječnju su bili na 1,5 posto).

Raste potpora i Neovisnima za Hrvatsku koji su na 3,3 posto (u odnosu na siječanjskih 2,9), kao i HSS-u koji je na 3,2 posto (u odnosu na 2,6 posto iz siječnja). Stranka zagrebačkog gradonačelnika Milana Bandića na sličnoj razini kao i prošlog mjeseca – na 2 posto potpore.

Predsjednica i dalje najpozitivnija političarka

Više od petine ispitanika niti jednog političara ne vidi kao najpozitivnijeg. Ipak, najbolje stoji predsjednica Kolinda Grabar Kitarović koju 17,9 posto ispitanika smatra najpozitivnijom. Takvu sliku o premijeru Plenkoviću ima 10,5 posto građana, a oboje bilježe pad osobnog rejtinga u odnosu na početak godine. Rast bilježi Anka Mrak Taritaš koja se pozicionirala na treće mjesto s potporom od 6,5 posto te tako istisnula Zorana Milanovića koji također raste. On je najpozitivniji za 5,7 posto građana.

Sličan postotak bira Daliju Orešković. A baš kao što pada Živi zid, pada i potpora čelniku te stranke. Ivan Vilibor Sinčić prošlog je mjeseca bio treći izbor ispitanika, a sada je šesti. Pada i podršla čelniku MOST-a Boži Petrovu, a 21,4 posto baš nikog od političara ne vide kao najpozitivnijeg.

Premijera smatraju najnegativnijim političarem

Na ljestvici negativnog doživljaja hrvatskih političara predsjednik Vlade i dalje drži prvo mjesto, no ipak za nešto manji broj ispitanika u odnosu na prethodni mjesec. Da je Andrej Plenković najnegativniji političar u državi smatra gotovo četvrtina ispitanika – njih 23,1 posto. Na drugom je mjestu i dalje šef oporbe Davor Bernardić kojeg takvim vidi 11 posto građana. Oboje doduše stoje bolje nego prošlog mjeseca, ali zanemarivo. Milorad Pupovac i u siječnju je bio na trećem mjestu, ali ga u veljači još više građana negativno ocjenje. Ista je stvar i s Milanom Bandićem koji čak spominje mogućnost kandidature za predsjedničke izbore, a gotovo 8 posto ispitanika baš njega vidi kao najvećeg negativca.

Ivana Pernara tri puta češće nego u siječnju građani ocjenjuju najnegativnijim. Tako je mislilo njih manje od 2 posto, a sada gotovo 6 posto. Liječnički savjeti oko vitamina C, napadi na medije i novinare, pogotovo novac koji dobiva njegova bivša stranka Abeceda demokracije, čime se bavi DORH, građani su mu očito zamjerili. Milan Kujundžić stoji nešto bolje, ali je i dalje u top deset najnegativnijih, baš kao i predsjednica. Da su svi političari negativni, stav je gotovo 11 posto ispitanika.

Više s weba
Ostanite uz telegramov program